Külföld

Folytatódik ellenünk az uniós kirakatper

Már csak Brüsszelben nem felejtették el a Klubrádió-ügyet, Varga Judit szerint az ilyenekre van szükség a politikai vádakhoz

Az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának ülésén ismét tárgyalták a lengyel és magyar jogállamisági vitákat érintő kérdéseket. Vera Jourová, a bizottság­ alelnöke újra aggodalmát fejezte ki a magyar sajtószabadsággal kapcsolatban. Varga Judit a tárgyalás után viszont úgy fogalmazott, politikailag motivált eljárás folyik Magyarország ellen.

Folytatódik ellenünk az uniós kirakatper
Fontos a lengyel–magyar összefogás a jogállamiságot érintő vitákban
Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Tegnap Brüsszelbe utazott Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy részt vegyen az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának ülésén. A tárgyaláson többek közt a Magyarország és Lengyelország ellen indított, hetes cikkely szerinti eljárások is szerepeltek. Az ülés előtt közösségi oldalán a miniszter úgy fogalmazott, „itt ma is épp Magyarország vegzálása a téma, miközben az uniós tagállamok között hazánkban az egyik legmagasabb a gazdasági növekedés, mélyponton van a munkanélküliség”.

Emlékez­tetett arra is, hogy a hetes cikk szerinti eljárás során a lengyelek és magyarok számíthatnak egymásra. Úgy vélte, „Brüsszel szándéka egyértelmű: politikai eszközökkel zsarolják azokat a tagállamokat, amelyek ellenállnak a birodalmi törekvéseknek és a migrációnak. A magyarok bűne szimplán annyi, hogy hatékony eszközökkel mondtunk nemet a bevándorlásra, amelyeket azóta sokan átvettek, lemásoltak. Az eljárás azonban még mindig tart, de sehova sem vezet”.

A megbeszéléseket követően Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ismertette a tárgyalások eredményeit. Lengyelországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, a varsói kormány nem tette meg a szükséges lépéseket az európai bíróság két régebbi döntése kapcsán, amelyek az ország bírósági reformjait érintették. Emellett Len-gyelország nem nyújtott be semmilyen menetrendet arra vonatko­zóan, hogy az európai bíróság ítéleteit miként szándékozzák végrehajtani, fogalmazott a bizottság alelnöke.

A cseh politikus Magyarországgal kapcsolatban is számos bírálatot fogalmazott meg. Értékelése szerint a vitás kérdésekben eddig nem történtek pozitív előrelépések. Aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatban, továbbá bírálta a magyar sajtószabadság állapotát is. Ez utóbbival kapcsolatban kijelentette, rossz irányban fejlődik a médiapluralizmus, és a Klubrádió tavalyi frekvenciamegvonásával kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy a magyar Médiatanács döntése aránytalanul szigorú volt, és döntése nem volt eléggé transzparens.

Varga Judit Igazságügyi miniszter az ülés után magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „Továbbra is politikailag motivált eljárás folyik Magyarországgal szemben, amelyet egy bevándorláspárti európai parlamenti többség indított el” - fogalmazott, és hozzátette: az eljárás során olyan múltban történt ügyek is előkerülnek, amelyek az eljárás kezdetekor még nem is léteztek. A miniszter kijelentette: a „teljesen elgyengült” eljárás során a magyar kormány mindenkor meg fogja védeni a magyar érdekeket, bármifajta nyomás ellenére sem fogja beengedi a migránsokat Magyarországra, és a végsőkig küzdeni fog Magyarország és az Európai Unió határainak védelméért.

„Szerbia már tegnaptól az unió tagja lehetne”

Az Európai Unió Tanácsa újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását hagyta jóvá Szerbia számára, amelyek a zöldmenetrendre és a fenntartható összeköttetésekre vonatkoznak. A most megnyitott két témakör négy fejezetet érint, a közlekedéspolitikáról szólót, az energiáról szólót, a transzeurópai hálózatokról szólót, valamint a környezetvédelemről és az éghajlatváltozásról szólót. Gál Kinga és Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselők közleményükben jelentős előrelépésnek nevezeték az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának jóváhagyását Szerbiával.

„Ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb kormányközi konferencia után tartott sajtótájékoztatóján. Most, amikor az EU számos jelentős kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne – hangsúlyozta. Szijjártó Péter ezen felül tájékoztatásként kiemelte, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával.
(PZ)

Vera Jourová újabb interjúban fenyegetőzött

Nincs kétsége az Európai Bizottságnak (EB) afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet teljesen jogszerű – mondta Vera Jourová, az EB értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a Telexnek. A cseh liberális tisztségviselő azt mondta,  nemcsak az uniós bírósági, végleges ítéletet, de a magyar kormány válaszait is megvárják a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt.

Jourová egyértelműsítette, készek a lehető leghamarabb cselekedni a jogállamiság ügyében. A magyar kormány többször is politikai zsarolásnak nevezte az uniós források megvonásával való brüsszeli fenyegetőzést.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Az EU kegyeiért küzd Márki-Zay

ĀHódmezővásárhely polgármesterét fogadja többek közt Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős liberális alelnöke is