Külföld

Elítélték, mert fellépett a gyermekházasságok ellen

Inger Stojberg volt dán miniszter hatvan nap börtönt kapott

Hatvan nap fogházra ítélte egy speciálisan felállított bíróság Inger Stojberg dán képviselőnőt, aki a múltban bevándorlásügyi miniszterként jogi intézkedéseket hozott a migránsok között előfor­duló kiskorúak házassága ellen. A politikus már 2016-ban személyes célkitűzésének nevezte a gyermekházasságok elleni küzdel­met, és a hatóságoknak utasítást adott a Dániában élő, főleg szír állampolgárságú gyermek-álházastársak elválasztásra.

Elítélték, mert fellépett a gyermekházasságok ellen
Emelt fővel fogadja büntetését a kiskorúakat védő dán politikus
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Claus Rasmu

Stojberg, a Venstre liberális párt minisztere intézkedéseivel hatalmas felháborodást okozott nemcsak a baloldali politikusok és civil szervezetek körében, de saját pártja képviselői között is. A miniszter, aki azóta kilépett pártjá­ból, maga is liberális nézeteket vall, ő is megszavazta a dán parlamentben az ENSZ 2018-as marrakeshi konferenciájának zárónyilat­koza­tát, amely „biztonságos, rendezett és szabályzott” migrációs útvonalakat akar kiépíteni az Európába igyekvőknek.

A gyermekmenyasszonyok melletti erős kiállásával viszont magára von-ta liberális társai haragját, és az ügyészség eljárást indított ellene a dán törvények és az európai unió emberi jogi chartájának megsértése miatt. Utoljára Dániában a képviselők kihágásait vizsgáló bíróság 1995-ben hozott elmarasztaló ítéletet egy politikus ellen, akkor is hasonló, a migránsok családegyesítését ellenző intézkedések miatt.

Stojberg a bíróság döntésére úgy reagált, „emelt fővel fogom az ítéletet elfogadni. Ma nemcsak én veszítettem, a dán értékek vesztek el.” Az elválasztott gyermekfeleségeket a hatóságok azóta a legtöbb esetben újraegyesítették főleg felnőttkorú, jóval idősebb férjeikkel.

Kapcsolódó írásaink

Jogi atombomba robbant Dániában

ĀSzigorú migrációs politikája miatt hurcolják meg Inger Stojberg volt bevándorlásügyi minisztert, aki továbbra is kiáll a „gyermekmenyasszonyok” megmentése mellett