Külföld

Nem több, hanem nagyobb Európára van szükség!

A keddi Általános Ügyek Tanácsán a nap egyik kulcskérdése a bővítés, amiről Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán számolt be.

Nem több, hanem nagyobb Európára van szükség!
Varga Judit igazságügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Az igazságügyi miniszter szerint meg kell állítanunk Európa hátrálását, a nyugat-balkáni országokra pedig partnerként kell tekintenünk.

Ma végre négy új tárgyalási fejezetet nyitottunk Szerbiával, melyekre régóta vártunk már. De ez nem elég! Fel kell pörgetni a tárgyalásokat. Ezért dolgozunk Szijjártó Péter kollégámmal, akivel néha Brüsszelben is összefutunk - tájékoztatott Varga Judit.

Hozzátette: Közös uniós érdekünk, hogy a tagjelölt országok továbbra is elkötelezettek maradjanak az EU-hoz való csatlakozási folyamat iránt, ehhez pedig végre valós tettekre volna szükség, nem hitegetésre. Sajnos a brüsszeli bürokrácia napról napra csak újabb akadályokat görgetne az integráció útjába.

Hangsúlyozta: Montenegró és Szerbia teljesítette a feladatait, a bővítési folyamatnak pedig érdemeken alapuló eredményekre van szüksége.

Hazánk elkötelezett amellett, hogy a nyugat-balkáni régió országait az Európa jövőjéről szóló elmélkedésbe is bevonjuk, ennek szellemében szerveztünk magas szintű konferenciát a közelmúltban Budapesten, de szorgalmazzuk a tagjelölt-országok mihamarabbi integrációját is - emelte ki az igazságügyi miniszter.

Kijelentette: Az EU bővítése geostratégiai befektetés, biztonságpolitikai érdek. Elég volt Brüsszel ideológiai játszadozásából, eljött az idő, hogy utat nyissunk a Nyugat-Balkán irányába.

Mert minden ész érv emellett szól! - hangsúlyozta Varga Judit.

Brüsszel az álszentség fővárosa

Brüsszel nemcsak az Európai Unió, hanem a kettős mérce és az álszentség fővárosa is - fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán.

Kiemelte: Itt ma is épp Magyarország vegzálása a téma, miközben

  • az uniós tagállamok között hazánkban az egyik legmagasabb a gazdasági növekedés,
  • mélyponton van a munkanélküliség,
  • a nyugdíjasok az egyszeri 80 ezer forintos juttatás és az 5%-os emelés mellett februárban megkapják a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat,
  • a 25 év alattiak januártól nem fizetnek személyi jövedelem adót,
  • a gyermekes családok pedig visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t.

Kapcsolódó írásaink