Külföld

A bolgár elnök kormányalakítással bízta meg Kirill Petkovot

Kormányalakítással bízta meg szombaton Rumen Radev bolgár elnök Kirill Petkovot, a november 14-i előrehozott parlamenti választásokon győztes Folytatjuk a Változást koalíció társelnökét.

A bolgár elnök kormányalakítással bízta meg Kirill Petkovot
Kormányalakítással bízta meg szombaton Rumen Radev bolgár elnök Kirill Petkovot
Fotó: MH

Pénteken a Folytatjuk a Változást (PP) sikeresen befejezte a tárgyalásokat, megegyezett a koalíciós kormány összetételében, és aláírta a kormánykoalíció létrehozásáról szóló megállapodást a Bolgár Szocialista Párttal, a Van Ilyen Nép párttal (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) szövetséggel.

A négypárti koalíciós kormány az idei harmadik előrehozott választás nyomán jött létre, miután a két korábbiból nem került ki kormányképes erő.

„Koalíciónk mottója: zéró tolerancia a korrupcióval szemben” - jelentette ki Petkov, akinek pártja 25,67 százalékkal győzött a novemberi választáson, de a kormányalakításhoz koalíciós társakra van utalva. A szocialisták 10, az ITN 9,5, a DB 6 százalékot ért el a választáson. Petkov szerint a koalíció ki fogja tölteni a 4 évet. A kormány prioritásai között nevezte meg az igazságügyi reformot és a korrupció, a növekvő villanyáramár és a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A bolgár parlament várhatólag már hétfőn szavaz az új kormányról.
 

Kapcsolódó írásaink