Külföld

Totalitárius mélyállam Szlovéniában

A Demokracija szerint többek közt az igazságszolgáltatás felhasználásával mentette át a hatalmát a baloldal

Sem erkölcsileg, sem pedig politikailag nem teljes az átmenet a kommunista totalitarianizmusból Szlovéniában, három évtized demokrácia után sem tette magáévá teljesen annak elveit az ország igazságszolgáltatása és politikai rendszere – derül ki egy friss publicisztikából, ami a Demokracija szlovén jobbközép hetilapban jelent meg a napokban.

A szerző, Petr Truden szerint az országban nem került sor lusztrációra, az autoriter elitek a mai napig átírják a szabályokat, törvényeket, úgy alakítják a politikai folyamatokat, hogy hatalmukat továbbra is megőrizhessék – még akkor is, ha – mint most – az országnak jobboldali kormánya van. Ez úgy lehetséges, hogy átmentette magát a „mélyállam”.

Truden két példát is idézett. Egyrészt egy drogkartell ügyét, amelyet nemzetközi együttműködésben göngyölítettek fel, és miután a fő bűnös drogbárót elítélték, a legfelsőbb bíróság nehezen igazolható módon megsemmisítette az ítéletet. Az ügyben több példa is volt a bíróknál összeférhetetlenségre, és az egész ügy nem volt átlátható. A szerző szerint ismét bebizonyosodott, hogy a szlovén igazságszolgáltatásban ismeretlen fogalom a meritokrácia, a közszolgálat és az igazságosság.

A másik példa lényege, hogy a szlovén parlament múlt hónap végén negyedszerre futott neki annak, hogy támogassa az Európai Parlament 2009-es, totalitárius rendszereket elítélő határozatát, de ezúttal sem szavazták meg elegen. Truden szerint azok, akik nem támogatták a javaslatot, az EU történelmi, morális és politikai alapjaival szemben foglaltak állást.

Mindez szerinte annak tudható be, hogy makacsul tartják magukat Szlovéniában a totalitariánus struktúrák. „Az igazságról és jogról alkotott képük alapja, hogy nem hajlandóak szembenézni a totalitárius rezsimek, Szlovénia esetében a kommunizmus valóságával” – magyarázta. Mint írta, a szlovén baloldal viselkedése semmiképpen sincs összhangban az uniós normákkal, a jogállamiságról alkotott képpel. Úgy fogalmazott, a demokratikus álca mögött ugyanazok a „totalitárius farkasok” rejtőznek.

Kapcsolódó írásaink