Külföld

Moszkvát fenyegette első útján Baerbock

Európa csak akkor lehet erős, ha az unió komolyan veszi alapértékei, kiváltképpen a jogállamiság védelmét – mondta az új német külügyminiszter Brüsszelben

Brüsszelben a jogállamiságról és a lengyel–fehérorosz határon kialakult válságról, Párizsban pedig az ukrán–orosz konfliktusról egyeztetett az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Északi Áramlat–2 leállítására akarja kérni a vasárnap Varsóba látogató Olaf Scholz kancellárt.

Moszkvát fenyegette első útján Baerbock
Kedélyes hangulatban: Annalena Baerbockot Josep Borrell is fogadta
Fotó: AFP/Európai Tanács

Már beiktatása napján Párizsba utazott Annalena Baerbock új német szövetségi külügyminiszter, aki bemutatkozó útjának első állomásán francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal tárgyalt. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a német Zöldek politikusa a súlyosbodó ukrán–orosz konfliktussal kapcsolatban elmondta, „Oroszország magas politikai és gazdasági árat fizetne, ha újból megsértené az ukrán államiságot.” Baerbock a dpa hírügynökség közlése szerint hozzátette ugyanakkor, hogy el kell kerülni a katonai eszkalációt, és párbeszédet sürgetett a helyzet megoldására.

Franciaország és Németország az ukrán–orosz válság 2014-es kirobbanása óta folytat párbeszédet Kijevvel és Moszkvával a konfliktus megoldásáról. Az említett országok alkotta normandiai négyek csoport legutóbb 2019 decemberében tartott csúcstalálkozót, amellyel kapcsolatban Le Drian elmondta, hogy a német és a francia kormány a lehető leghamarabb újabb egyeztetésre hívná össze a feleket. A francia miniszter szerint a baloldali német pártok koalíciós szerződése azokat az elveket képviseli, amelyeket Franciaország is célnak tűzött ki a január elsején kezdődő soros uniós elnökségének fél éve során. Egy zöldebb, szociálisabb, szuverén Európára van szükségünk – tette hozzá.

Baerbock csütörtök reggel újságíróknak nyilatkozva munkája központi feladatának nevezte a klímavédelmet. Beszélt arról is, hogy „a diplomácia legfontosabb feladata a válságok megelőzése, megfékezése és a lehető legjobb megoldása”.

A német külügyminiszter vonattal utazott Párizsból Brüsszelbe, ahol tegnap mások mellett Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízottal és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt. Találkozóiról szólva azt mondta, Németország legfőbb érdeke egy „erős és egységes Európa”, amelyhez elengedhetetlen, hogy az unió komolyan vegye alapértékeinek védelmét. „Nem engedhetjük, hogy Európa alapjai, különösen ami a jogállamiságot és az emberi jogokat illeti, összeomoljanak” – fogalmazott.

Borrell-lel folytatott megbeszélése után elmondta, tárgyalópartnerével egyeztettek a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzetről, és egyetértettek abban, hogy az uniónak továbbra is nyomást kell gyakorolnia a minszki rezsimre.

Baerbockot pénteken Varsóban fogadja lengyel kollégája, Zbigniew Rau. Ugyanezen a napon látogat Párizsba, illetve Brüsszelbe az új német kancellár, a szociáldemokrata Olaf Scholz, aki vasárnap utazik Varsóba, hogy tárgyaljon Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. Utóbbi tegnapi római látogatásán újságíróknak azt mondta, arra fogja kérni Scholzot, hogy állítsa le az Északi Áramlat–2 földgázvezeték üzembe helyezését.

Kapcsolódó írásaink

Agresszívabb diplomáciára számít az AfD

ĀAngela Merkel személyében Németországnak tizenhat évig olyan kancellárja volt, aki az NDK-ban szocializálódott, ám a konzervatív Kereszténydemokrata Uniót képviselte – fogalmazott lapunknak Petr Bystron