Külföld

Jogállamiságnak álcázott baloldali zsarolás

Tiltakozik a Fidesz

Az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet alkalmazhatóságáról kérdezték tegnap az Európai Parlament költségvetési és költségvetés-ellenőrzési bizottságai az Európai Bizottság (EB) képviselőjét.

Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában rámutatott, a rendelet célja, hogy az EB megvonhassa a forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem felelnek meg az elfogult ideológiai elvárásaiknak. „Nem fogadjuk el, hogy Brüsszel hatalmával visszaélve politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat” – mondta. Deli emlékeztetett, a kondicionalitási rendelet alkalmazásának feltételei pusztán politikai vádaskodások, nem felelnek meg semmilyen jogi kritériumrendszernek.

A képviselő felszólította az EB-t, hogy ne váljon a parlament balliberális többségének eszközévé. Deli szerint a jogállamisági kondicionalitásrendelet jogalap nélküli alkalmazása körüli huzavona a magyar választások befolyásolását fogja jelenteni, az EB-nek pedig ebben nem szabad részt vennie.

Kapcsolódó írásaink

Moszkvát fenyegette első útján Baerbock

ĀEurópa csak akkor lehet erős, ha az unió komolyan veszi alapértékei, kiváltképpen a jogállamiság védelmét – mondta az új német külügyminiszter Brüsszelben