Külföld

Agresszívabb diplomáciára számít az AfD

Angela Merkel személyében Németországnak tizenhat évig olyan kancellárja volt, aki az NDK-ban szocializálódott, ám a konzervatív Kereszténydemokrata Uniót képviselte – fogalmazott lapunknak Petr Bystron, az Alternatíva Németországnak (AfD) külügyi szóvivője.

Agresszívabb diplomáciára számít az AfD
Petr Bystron
Fotó: AFP/Sven Hoppe

Megjegyezte, miközben a keleti blokk népe a szabadságért és demokráciáért küzdött, a most megválasztott, nyíltan baloldali Olaf Scholz a nyugatnémet SPD ifjúsági szervezetének, a Jusosnak elnökhelyettese volt, részt vett a keletnémet állampárt ifjúsági szervezetének, az FDJ-nak a rendezvényein is. Hamburg főpolgármestereként nem állította meg az antifa szélsőségesek erőszakos zavargásait a 2017-es G20-csúcson. Ehhez kell alkalmazkodnia Közép-Európa országainak, amelyek elkötelezték magukat a kommunista elnyomás elleni küzdelem mellett – jegyezte meg. Az új, zöldpárti külügyminiszter, Annalena Baerbock Bystron szerint agresszívabb, konfrontatívabb külpolitikát fog folytatni mint elődje, a szociáldemokrata Heiko Maas.

Az emberi jogok leple alatt Baerbock asszony más szuverén országok belügyeibe fog beavatkozni, a nyilatkozataiból egyértelmű, hogy Németország kapcsolata Oroszországgal és Kínával további károkat fog szenvedni – magyarázta. Bystron szerint ez súlyosbítani fogja a nemzetközi feszültségeket. Emlékeztetett, Németország első zöld külügyminisztere az a Joschka Fischer volt, aki belevitte az országot a „Jugoszlávia elleni jogsértő háborúba”, a második világháború után elsőként küldött német katonákat háborúba.

Kapcsolódó írásaink

Moszkvát fenyegette első útján Baerbock

ĀEurópa csak akkor lehet erős, ha az unió komolyan veszi alapértékei, kiváltképpen a jogállamiság védelmét – mondta az új német külügyminiszter Brüsszelben