Külföld

Szalámitaktika - Joe Biden és az illegális bevándorlók

A demokrata Joe Biden beiktatása óta több mint másfél millió irreguláris migráns érkezett az Egyesült Államok déli határához; ez a szám abszolút történelmi rekordnak számít - derül ki a Migrációkutató Intézet legfrissebb, lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

Szalámitaktika - Joe Biden és az illegális bevándorlók
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Azonban a Biden elnök által ígért liberális bevándorláspolitikának csak az egyik pillére a határvédelmi intézkedések felpuhítása. Az Egyesült Államokban tartózkodó körülbelül 11 millió illegális bevándorló státuszának rendezéséről Biden még a beiktatásának napján bemutatta törvénytervezetét.

Miután a republikánusok és a centrista demokraták ellenállásán már a kezdeti szakaszban zátonyra futott a bevándorlási reformtervezet, a kormányzat adminisztratív eszközökhöz nyúlt, hogy a lehető legjobban megnehezítse a bevándorlással foglalkozó hatóságok számára a törvények betartatását.

A bíróságokon hosszú hónapok alatt megszülető, az említett adminisztratív intézkedéseket felfüggesztő végzések leperegnek a szövetségi kormányzatról, amely villámgyorsan ad ki újabb és újabb, a hatóságok munkáját blokkoló utasításokat. az illegális bevándorlók elleni hatósági fellépés ellehetetlenítése pedig felér egy de facto letelepedési engedéllyel.

Ezzel párhuzamosan a demokraták kitartóan keresik az utat, hogy valamennyit „keresztülpasszírozzanak” a Kongresszuson a még februárban beterjesztett bevándorlási reformcsomagból. A Build Back Better Act-be épített amnesztiacsomagot november 19-én fogadta el az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza, a tervezet az elkövetkező hetekben fog a szenátus elé kerülni.

A gyorselemzés teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink