Külföld

Joe Biden kedvezne a terroristáknak

A továbbiakban nem tartaná számon terrorszervezetként az Egyesült Államok a kolumbiai marxista gerillákat

Az Egyesült Államok kormányzata levenné a külföldi terroristaszervezeteket számontartó listáról a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői Néphadsereg (FARC) elnevezésű szervezetet, emiatt a külügyminisztérium már tárgyalásokat kezdeményezett a Kongresszussal – jelentette be Anthony Blinken külügyminiszter.

A FARC az 1960-as években jött létre a kolumbiai kommunista párt fegyveres szárnyaként, és harcolt az 1964–2016 között zajló polgárháborúban.

A marxista gerillaszervezet mintegy 220 ezer ember haláláért volt felelős a több mint 50 évig tartó harcok során. A 2016-ban megkötött, ellentmondásos békeszerződést követően a FARC fokozatosan próbálta magát politikai pártként meghatározni. Azonban számos forrás szerint az elmúlt időszakban is vettek részt fegyveres támadásokban az országban tevékenykedő másik jelentős marxista terrorszervezettel, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel együtt.

A tervezett döntés egyik jelentős eredménye az lenne, hogy olyan fejlesztési projektek is részesülhetnének az Egyesült Államok által nyújtott pénzügyi támogatásban, amelyben a FARC is részt vesz. Korábban a Biden-adminisztráció 500 millió dollárt különített el a kolumbiai békefolyamat támogatására.

Marco Rubio és Rick Scott floridai republikánus szenátorok, valamint számos jobboldali médium is kritizálta a Biden-adminisztráció elképzelését, szerintük a FARC terrorszervezetként való elismerésének eltörlésével csupán a radikális baloldal számára akar gesztust gyakorolni az elnök.

Kapcsolódó írásaink