Külföld

Nem hozott áttörést a csúcstalálkozó

Joe Biden és Vlagyimir Putyin online tartott egyeztetésén az amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget az Ukrajna körüli helyzet kiéleződéséért – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai kollégájával, Joe Bidennel folytatott megbeszélésén.

Putyin a tárgyaláson komoly aggodalmának adott hangot Kijevnek a Donyec-medence elleni „provokatív akciói” miatt, amelyek szerinte a minszki megállapodások lebontására irányulnak.

A Kreml közölte, hogy Biden az ukrán határhoz közeli orosz csapatmozgás szerinte fenyegető jellegére helyezte a hangsúlyt, és ismertette azokat a szankciós intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei hajlandók lennének meghozni a helyzet további eszkalációja esetén.

Válaszában az orosz elnök közölte Bidennel, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére, és növeli katonai potenciálját az orosz határok közelében. Ezért Oroszország komolyan érdekelt abban, hogy hiteles, jogilag rögzített garanciá­kat kapjon, amelyek kizárják a NATO keleti irányú terjeszkedését.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, őszinte és professzio­nális megbeszélés volt a csúcstalálkozó, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett. Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „Ukrajna győzelme abban rejlik, hogy az Egyesült Államok mindig is támogatta Ukrajna szuverenitását és függetlenségét”. Az államfő pozitívnak tartja, hogy az amerikai elnök beszélt az orosz elnökkel. Közölte, hogy csütörtökön kívánja részletesebben kommentálni a csúcstalálkozót, miután beszélt telefonon az Egyesült Államok elnökével.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy kommentálta a két elnök online tartott csúcstalálkozóját, hogy az lehetővé tette a feszültség enyhítését, és az elrettentést szolgálta. Emellett hozzátette, hogy nagyra értékelik az Egyesült Államok szerepvállalását.

Kapcsolódó írásaink