Külföld

Az Európa Tanács megnyitná az utat a migránsok előtt Nagy-Britanniába

Özönlenek a bevándorlók

Legális migrációs útvonalak kialakítását javasolja az Európa Tanács Franciaország és Nagy-Britannia között. Dunja Mijatovic  az Európa Tanács emberi jogi biztosa kijelentette, hogy a két ország közötti migrá­ciós együttműködés középpontjában az emberi jogok védelmének kell állnia.

Az Európa Tanács megnyitná az utat a migránsok előtt Nagy-Britanniába
Dunja Mijatovic
Fotó: AFP/Marcus Brandt

Az emberi jogi biztos Priti Patel brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszternek címzett levelében megjegyezte, hogy jelenleg nincs olyan jogi keret, amely lehetővé tenné a Franciaországban tartózkodó migránsok számára, hogy menedéket kérjenek az Egyesült Királyságtól, amely által – szerinte – elkerülhető lenne számukra a veszélyes és illegális tengeri átkelés.

Emellett az emberi jogi biztos kiemelte, hogy a brit és a francia intézkedések csak tovább súlyosbítják a migránsok helyzetét. Időközben Németországban újra meredeken emelkedik a beadott menedékkérelmek száma, Novemberben 16 500-an folyamodtak nemzetközi védelemért, ami négy év óta a legnagyobb szám. Augusztus óta a szövetségi rendőrség több mint 10 500 engedély nélküli határátlépést regisztrált, ami a lengyel–fehérorosz migránsválsággal kapcsolatos.

Kapcsolódó írásaink