Külföld

Áder János: Át kell alakítani az unió elavult migrációs szabályozását

Magyar–lett csúcstalálkozó

Meg kell változtatni az EU migrációs szabályait, mert azokat egy egészen más időszakban és egészen más helyzetben alakították ki – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután fogadta Egils Levits lett elnököt.

Kifejtette, lett partnerével sok mindenről hasonlóan gondolkodnak, például egyetértenek abban, hogy a család alapja a férfi és a nő kapcsolata, a keresztény értékek védelme alkotmányos kötelezettség, és abban is, hogy az EU
a nemzetek Európáját jelenti. Az államfő elmondta, a Három Tenger Kezdeményezés jövőjéről is beszéltek, amelynek fontos kérdése a közös infrastruktúra fejlesztése. Egils Levits megerősítette, hogy mindenféleképpen szükséges a migrációval kapcsolatos uniós szabályozás felülvizsgálata.

Hozzátette, hogy az EU-tagállamoknak biztosítani kell, hogy megtarthassák saját hagyományaikat, értékeiket a közös értékeken belül. A lett köztársasági elnököt fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is, aki biztosította őt Magyarország támogatásáról az illegális migráció elleni küzdelemben. Orbán Viktor és a lett elnök megbeszélésén az Európai Unió és a NATO előtt álló kihívásokról, a kétoldalú gazdasági és tudományos kapcsolatok erősítéséről is volt szó.

Kapcsolódó írásaink