Külföld

Mától baloldali koalíció vezeti Németországot

Hivatalosan is aláírták a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek a következő kormánymunkájának alapját jelentő megállapodást

A következő német kormány külpolitikájának a középpontjában is a transzatlanti partnerség és az Európai Unió fog állni – közölte Olaf Scholz, miután a közös kormányzásra készülő baloldali pártok aláírták a koalíciós megállapodást. A szociáldemokrata politikust ma választja meg kancellárnak a Bundestag.

Mától baloldali koalíció vezeti Németországot
Scholz, Lindner és Habeck Berlinben írta alá a koalíciós szerződést
Fotó: AFP/Florian Gaertner

A szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok (FDP) vezetői hivatalosan is aláírták kedden Berlinben a következő német kormány munkáját megalapozó koalíciós szerződést. A Vállalkozzunk több haladásra (Mehr Fortschritt wagen) című megállapodást az MTI közlése szerint jelképes helyszínen, a jövőről szóló társadalmi párbeszéd fórumaként működő Futuriumban írták alá.

A ceremónia utáni nemzetközi sajtótájékoztatón Olaf Scholz kancellárjelölt, az SPD politikusa elmondta, hogy a kormány külpolitikájának középpontjában továbbra is a transzatlanti partnerség és az Európai Unió fog állni. Aggodalmát fejezte ki az ukrán–orosz határ orosz oldalán zajló csapatmozgások miatt. Elfogadhatatlan volna, ha nem érvényesülne a határok sérthetetlenségének elve – tette hozzá.

A Németország uniós szerepével és a jogállamiság lengyelországi, illetve magyarországi helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy országa felelősséget visel, méghozzá Európa összetartásáért, haladásáért és sikeréért. A legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy ne legyen észak–déli vagy kelet–nyugati megosztottság a közösségben, ugyanakkor a jogállamiság kérdéseit „nagyon pontosan” kell vizsgálni – fűzte hozzá.

Robert Habeck leendő alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter, a Zöldek társelnöke arról beszélt, hogy a következő évek legnagyobb kihívása a szociális piacgazdaság átalakítása „ökoszociális piacgazdasággá”. Egyszerre kell megőrizni a jólétet és elérni a klímasemlegességet – mondta. Hangsúlyozta emellett, hogy Németországnak támogatnia kell az Európai Bizottságot a jogállami elvek érvényesülését szolgáló munkában.

Az FDP-t vezető Christian Lindner aláhúzta, hogy a koalíciós szerződés aláírásával elkezdődik a cselekvés ideje. „Ettől a héttől kezdve a haladásért dolgozunk” – fogalmazott a leendő pénzügyminiszter.

A koalíciós megállapodás alapján az új német kormány kiterjesztené az európai intézmények hatalmát, és európai egyesült államokat akar. A pártok támogatják a legális migrációt, illetve az elosztási mechanizmust. Emellett relativizálnák a család fogalmát.

A kormányalakítás szerdán ér véget, amikor a Bundestag megválasztja kancellárnak Olaf Scholzot, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök pedig kinevezi a Scholz-kormány minisztereit. A kormányban a kancellár és a hivatalát vezető kancelláriaminiszter mellett tizenöt szakminiszter dolgozik majd.

Kapcsolódó írásaink

Viszlát, Mutti!

ĀTizenhat év után távozik a kancellári posztról Angela Merkel, aki menekültpolitikájával megosztotta Európát

Alakul a német kormánykoalíció

ĀHárom olyan párt - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - lép koalícióra, amelyek elkötelezettek a haladás mellett