Külföld

Katonai parádéval és fáklyás felvonulással tisztelgett a hadsereg a leköszönő Angela Merkel előtt

Búcsú a szövetségi kormányfőtől

A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval búcsúztatta el Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök este Berlinben.

Katonai parádéval és fáklyás felvonulással tisztelgett a hadsereg a leköszönő Angela Merkel előtt
Bizalomra és szolidaritásra biztatott Merkel
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

A Bundeswehr díszzászlóalja és katonazenekara a védelmi minisztérium főépületének udvarán tartott felvonulást a politikusnak, aki az új szövetségi kormány december 8-ra tervezett hivatalba lépésével – 5860 napi munka után – távozik a kancellári tisztségéből. A rendezvényen a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál kevesebb vendég vett részt, a jelenlévők között volt a négy Merkel-kormány csaknem valamennyi minisztere.

A kancellár rövid beszédében kiemelte, hogy a demokrácia bizalomra, szolidaritásra, egymás meghallgatására és a tényekre épül. Hozzátette, a demokráciát meg kell védeni a gyűlölködéstől, az erőszaktól és a félretájékoztatástól. Köszönetet mondott a németeknek, akiknek azt tanácsolta, hogy álljanak „könnyed szívvel” az élethez, és tekintsenek mások szemszögéből is a világra.

A kereszténydemokrata politikus sok sikert kívánt utódjának, a szociáldemokrata Olaf Scholznak. Az eseményen a német fegyveres erők főparancsnoka, Eberhard Zorn tábornok egy oklevelet is átadott Angela Merkelnek, emlékül a katonai tiszteletadásról.

Kapcsolódó írásaink

Megoszthatja Európát az új német kormány

ĀElmélyülhetnek a törésvonalak az unióban az Olaf Scholz vezette leendő kabinet terveinek megvalósulásával, a CDU szerint a baloldali pártok javaslatai ösztönzik a migrációt