Külföld

Egyre nagyobb a káosz Bécsben

Eddig a jobboldali ellenzéki párt, az FPÖ profitálta a legtöbbet a kormányválságból

Karl Nehammer eddigi belügyminisztert választotta elnökévé pénteken a kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP), és ő lesz az ország következő kancellárja is.

Egyre nagyobb a káosz Bécsben
Karl Nehammer nehéz helyzetben veszi át az ország irányítását, ráadásul a kormány is átalakul
Fotó: AFP/Joe Klamar

Nehammer Sebastian Kurz korábbi kancellár bevándorláspolitikájának támogatója volt. Pénteki sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, a felelősség, szolidaritás és a szabadság értékeit tartja majd szem előtt, a bevándorláspolitikában pedig az eddigi irányvonalat fogja majd követni. A leköszönő kancellár, Alexander Schallenberg pedig visszatér régi munkakörébe, a külügyminiszteri posztra – tette hozzá Nehammer. A volt belügyminiszter utódja Gerhard Karner lesz, aki eddig Alsó-Ausztria tartomány vezetője volt. Az új kancellár továbbá bejelentette, hogy Magnus Brunnert választotta a következő pénzügyminiszternek, ugyanis Sebastian Kurz visszavonulása után az eddigi pénzügyminiszter, Gernot Blümel is bejelentette tisztségéről való lemondását. Az új oktatási miniszter Martin Palschek, a Grazi Egyetem rektora lesz, aki Heinz Fassmannt váltja.

A sajtótájékoztatón az új kancellár megköszönte, hogy a párt egyhangúlag támogatta a szavazáson. Herber Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője szerint új választásokra van szükség. A jobboldali politikus Kurz egyik 2017-es beszédét idézte, amiben a korábbi kancellár előre hozott választásokat követelt, miután Christian Kern akkori szociáldemokrata kancellár lemondott. Továbbá Kickl azt kérte az osztrák államfőtől, Alexander Van der Bellentől, hogy írjon ki előre hozott választásokat, és ezzel védje meg az ország alkotmányát.

A kormányválság következtében az ÖVP népszerűsége 35 százalékról 20 százalék közelébe zuhant, az FPÖ népszerűsége pedig 15 százalékról 20 százalékra emelkedett az elmúlt napokban. Ha a trendek folytatódnak, akár az is elképzelhető, hogy a Szabadságpárt hamarosan leelőzi a Néppártot.

Kapcsolódó írásaink