Külföld

Liberális a brit vezetés Donald Trump szerint

Nigel Farage-nak adott exkluzív interjút a volt amerikai elnök

A volt amerikai elnök, Donald Trump nyilatkozott szerdán Nigel Farage brit politikus-újságírónak a konzervatív GB News hírcsatorna adásában.

Liberális a brit vezetés Donald Trump szerint
Donald Trump és Nigel Farage Mar-a-Lagóban
Fotó: Nigel Farage Facebook–oldala

A Nigel Farage, a Brexit-kampány egyik vezéralakja és Donald Trump közötti barátság több évre nyúlik vissza. A beszélgetés során a volt elnök beszélt többek közt a brit–amerikai viszonyról. Ebben sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház új vezetése eltávolította az ovális irodából Winston Churchill volt brit miniszterelnök mellszobrát. Szerinte ez egy szimbolikus értékű gesztus volt, ami arra utal, hogy a két ország közti speciális kapcsolat a demokrata párti vezetés alatt hanyatlásnak indult.

Donald Trump visszafogottan bírálta a jelenleg hivatalban levő konzervatív párti brit miniszterelnököt, Boris Johnsont is, amiért az véleménye szerint egy kicsit liberálisabb irányba hajlott. Úgy fogalmazott, hiba volt Johnsontól, hogy a szélenergia felhasználására alapozná országa zöldátmenetét, amikor ez az energiaforrás nem megbízható, és a szélmalmok hatalmas pusztítást végeznek a madárvilágban. Donald Trump szerint ezt a megoldást csak a klímavédők védelmezik, akik gyűlölik földünket.

A beszélgetés során a volt elnök nyilatkozott Harry hercegnek és feleségének, Meghannek a brit királyi családhoz fűződő viszonyáról is. Úgy vélte, Meghan kihasználja Harry herceget, és megsértette II. Erzsébet királynőt is. Az amerikai politikus közölte, felesége a királyi család ellen fordította Harry herceget, és ezzel a királynőnek fájdalmat okozott. Azért is bírálta Meghan Markle-t, amiért a királyi titulusát lobbitevékenységre használva beavatkozik az amerikai belpolitikába.

Az interjú során az elnök megismételte azt az állítását is, hogy a 2020-as választásokban csalások és visszaélések történtek. Rámutatott, hogy a 2016-os választásokhoz képest tavaly több szavazatot kapott, de a postai úton történt tömeges szavazás miatt átláthatatlanná vált a rendszer, és ez visszaélésekre adhatott lehetőséget.

Kapcsolódó írásaink

Újabb krízisben az amerikaiak

ĀFelmentették Kyle Rittenhouse-t a tavalyi, több áldozatot követelő incidens miatt felhozott vádak alól, a fiatalember erőszakos fosztogatók ellen használta fegyverét