Külföld

Baerbock szigorúbban fellépne a tekintélyelvűséggel szemben

Német Kína-politika

Keményebb diplomáciai fellépést ígért az általa tekintélyelvűnek minősített rendszerekkel szemben Németország leendő külügyminisztere.

Baerbock szigorúbban fellépne a tekintélyelvűséggel szemben
Annalena Baerbock
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a Taz című lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország európai demokrácia-ként és a transzatlanti demokratikus szövetség tagjaként rendszerszintű versengést folytat egy olyan autoriter rezsimmel, mint Kína. Szerinte stratégiai szolidaritásra kell törekedni a demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket.

Kifejtette, hogy az uniós tagállamoknak az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban. Peking komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiók-ból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol a kényszermunka általános gyakorlat – tette hozzá Baerbock, aki nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját sem. Kiemelte emellett, hogy a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat el kell hallgatni.

Kapcsolódó írásaink