Külföld

Varga Judit: A kvóta átnevezve is kvóta marad, nem kérünk belőle

A LIBE-bizottság bemutatta a migrációs válsághelyzet szabályozására szolgáló „európai keretet” megálmodó jelentéstervezetét, amelyben egy régi rossz ismerős köszön vissza: a kötelező kvóta - írta csütörtök reggel a Facebook-oldalán közzétett posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: A kvóta átnevezve is kvóta marad, nem kérünk belőle
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Bejegyzésében a tárcavezető rámutatott: a jelentéstevő spanyol szocialista EP-képviselő egyértelműen kijelenti, hogy egy dolgot akarnak elérni: a migránsok elosztásának kötelezővé tételét.

Varga Judit szerint 2015 óta látjuk, hogy az ilyen uniós szintű megoldások nem működnek, a migrációs helyzet kezelése során nem a problémát kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá.

A miniszter emlékeztetett, hogy a migrációs válság elején még fekete bárányként kezeltek minket, mert sikeresen megállítottuk  az illegális bevándorlást Európa határainál, a történelem minket igazolt és követendő példává váltunk.

„Ezekben a nehéz időkben nem egy gyenge és identitásában bizonytalan Európára, hanem az erős nemzetállamokon alapuló, erős Európára van szükségünk” - húzta alá az igazságügyi tárca vezetője.

„Sokszor elmondtuk már, de az európai ügyeskedők kedvéért megismételjük: a kvóta átnevezve is kvóta marad, nem kérünk belőle, a brüsszeli bürokrácia inkább szálljon be a határvédelem finanszírozásába!” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink