Külföld

Hazánk érdeke az európai béke

A magyar kormány a rossz viszony ellenére is folytatta az elmúlt években Kijev támogatását, ugyanakkor elvárja a kárpátaljai kisebbségek jogainak tiszteletben tartását

Folytatódott szerdán a NATO külügyminisztereinek ülése Rigában, amelynek fő témái a második napon az egyre súlyosbodó ukrán válság, valamint a migráció és a terrorizmus voltak.

Hazánk érdeke az európai béke
Szijjártó Péter tájékoztatta Dmitro Kulebát a magyar álláspontról
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Európa biztonságának garantálása érdekében a NATO-nak hatékonyan kell kezelnie a déli kihívásokat, fel kell lépnie a bevándorlási hullámok ellen – jelentette ki beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rigában,
a NATO külügyminiszteri értekezletének második ülésnapján. Rámutatott, hogy az Európába irányuló migrációs áradat a jövőben tovább fog erősödni. A bevándorlók egy része a Földközi-tengeren, egy másik része pedig a Nyugat-Balkánon keresztül fog a kontinensre érkezni. „Európa biztonságának megvédése érdekében arra van szükség, hogy a NATO hatékonyan tudjon fellépni a déli szomszédság területén” – emelte ki.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban közölte, a NATO súlyosan elszámolta magát, aminek során őszinte vita zajlott le, és feltárták a hibákat. Fontosnak tartotta, hogy ezekből le kell vonni a következtetéseket a jövőbeli jobb működés érdekében.
A tárcavezető ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával folytatott találkozója előtt elmondta, Magyarország a feszültségek ellenére sem szüntette be Ukrajnának nyújtott támogatását az utóbbi években.

Példaként említette, hogy tavaly Ukrajnába nyugati irányból, Magyarországról érkezett a legtöbb földgáz, és továbbra is pénzügyi támogatást nyújtunk kórházaknak, kulturális intézményeknek, iskoláknak, templomoknak. „Rendkívül nagylelkűek vagyunk, és folytatni is fogjuk ezt a gyakorlatot” – fogalmazott a magyar külügyminiszter, aki reményét fejezte ki, hogy az ukrán hatóságok a jövőben tiszteletben fogják tartani a magyar közösség jogait, ugyanis szerinte most folyamatosak a jogsértések. Szijjártó Péter a NATO-tagállamok esetleges ukrajnai fegyverszállításával kapcsolatban kijelentette: „Nekünk az számít, hogy a térségben béke legyen, miután nagyon rossz emlékeink vannak a hidegháború idejéből.”

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólította fel a katonai szövetséget, hogy dolgozzonki elrettentő intézkedéscsomagot, és erősítse meg a katonai együttműködést, amivel elriaszthatja Oroszországot Ukrajna megtámadásától.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, továbbra is támogatják Ukrajna területi szuverenitását.
Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, Moszkva továbbra is ahhoz tartja magát, hogy elfogadhatatlan a NATO további keleti bővítése.

A Kremlt aggasztja az ukrán csapatösszevonás


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette szerdán a parlament elé a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatát. A parlament tavaly Zelenszkij egyik hasonló javaslatát nem tűzte napirendre, mert szakértők szerint az állampolgárság kérdése az alkotmány módosítása nélkül, csak törvényi szinten nem szabályozható.

Parlamenti beszédében Zelenszkij kifejtette, hogy Ukrajna nem tudja visszaszerezni a Donyec-medencét, ha nem folytat közvetlen párbeszédet Oroszországgal. Eközben az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova arról tájékoztatott, hogy jelentések szerint az ukrán hadseregnek már mintegy fele, 125 ezer katona Kelet-Ukrajna területén tartózkodik, ezzel szerinte az ukrán vezetés de facto elutasítja a békés rendezés lehetőségét.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink