Külföld

Szijjártó: Mindent megteszünk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este az amerikai CNN hírcsatornának nyilatkozott élőben.

Szijjártó: Mindent megteszünk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

Többek között az alábbi kérdést is feltette neki Hala Gorani, a tévé munkatársa:

„A Financial Times idézete szerint Ön azt állította, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni, illetve megpróbál beavatkozni a jövő tavasszal esedékes választásokba. Valóban úgy hiszi, hogy az amerikaiak beleavatkoznának, hogy elérjék, hogy az Önök pártja, amely már elég régóta hatalmon van, veszítsen jövőre?”

Szijjártó Péter erre így válaszolt: 

„Nézze, ez újabb klasszikus példa arra, hogyan terjesztik az álhíreket. Nézze meg a videót, amely megtalálható az interneten számos oldalon, és hogy mit válaszoltam ezekre a kérdésekre. Olyan idézeteket tettek bele a válaszaimba, amiket sose mondtam. Amit mondtam, az a következő volt, és remélem, hogy itt egyértelműen kifejthetem: Közép-Európában élünk, nem a Holdon, nem a Marson.”

Ebben a régióban mindig számítanunk kellett a nyugatra és a keletre, tehát arra, hogy mindkét oldal befolyásolni kívánja a régiót. Sajnos erről szól a történelmünk – tökéletesen értjük a történelmet, és levontuk a történelmi tanulságokat - tette hozzá a külügyminiszter.

Kiemelte: ezek a befolyásolásra történő kísérletek ebben a régióban folyamatosak, és ez a jövőben is így marad. És elmondhatom, hogy valóban, vannak olyan nagykövetségek, amelyek nyíltan finanszíroznak kormányellenes cikkeket az interneten, igen, vannak olyan nagykövetségek, amelyek pályázati úton adnak pénzt az úgynevezett független sajtónak, amely mindig a kormány ellen szólal fel.

Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, mely szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni kívánják a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is, de ezeknek a szolgálatoknak, amelyek közül az egyik az én tárcám alá tartozik, kötelessége fellépni az ilyen beavatkozási kísérletekkel szemben, és természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink