Külföld

Az EU elfogadta a fehérorosz rezsim elleni új szankciócsomagot

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön elfogadta a fehérorosz vezetés elleni immáron ötödik szankciócsomagot, amely korlátozó intézkedéseket vezet be mások mellett az ország igazságszolgáltatásának prominens tagjai, a propagandaszervezetek és olyan utazási vállalatok ellen, akik segítették a rezsim által szponzorált embercsempészetet.

Az EU elfogadta a fehérorosz rezsim elleni új szankciócsomagot
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A szankciók 17 személyt és 11 szervezetet érintenek, köztük a Belavia fehérorosz légitársaságot is. Az EU korlátozó intézkedései jelenleg összesen 183 fehérorosz személyre és 26 szervezetre vonatkoznak, és vagyonbefagyasztással járnak, továbbá megtiltják, hogy uniós polgárok és vállalatok pénzeszközöket bocsássanak rendelkezésükre. A természetes személyekre ezenfelül beutazási tilalom is vonatkozik, amely megakadályozza, hogy belépjenek az EU területére vagy átutazzanak azon.

A vonatkozó jogi aktusokat, beleértve az érintett személyek nevét is, közzétették az EU hivatalos közlönyében. Uniós források szerint az EU jövő év elején újabb szankciókat fog bevezetni.

„Az EU készen áll arra, hogy számos eszközzel, köztük a demokratikus Fehéroroszországot támogató átfogó gazdasági támogatással előmozdítsa a békés, demokratikus átmenetet. Készen áll arra is továbbá, hogy újabb megszorító intézkedéseket fogadjon el, más gazdasági szereplőkkel szemben is, ha a fehéroroszországi helyzet nem javul” - áll a tanácsi közleményében.

Abszurdnak nevezte Fehéroroszország az EU és partnerei által ellene elrendelt szankciókat.

„A döntés abszurditásának a mélysége kezd minden logikával szembeszállni” - vélte közleményében a fehérorosz külügyminisztérium. Minszk „súlyos, aszimmetrikus, de helyénvaló intézkedésekkel fog válaszolni” - figyelmeztetett.

„Országunk démonizálása folytatódik” - olvasható a fehérorosz külügyminisztérium közleményében. A tárca szerint a nyugatiak célja Fehéroroszország „gazdasági megfojtása” és „szuverén államként való elpusztítása”.
„Nem első ízben történik, hogy Fehéroroszországnak hasonló kihívásokkal kell szembenéznie a Nyugat részéről” - emlékeztetett a minisztérium, amely szerint „mint korábban, a fehérorosz állam ismét megerősödik, és méltósággal lép át ezen az időszakon, jó életszínvonalat biztosítva a lakosságnak”.

Kapcsolódó írásaink