Külföld

Az EU átvenné az irányítást

Továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra

Brüsszel sokszínű, nyitott társadalmakat akar létrehozni a tagállamokban, és irányítani akarja az Európai Unió tagállamainak bevándorláspolitikáját – közölte Menczer Tamás szerdán a Facebookon az unió 2021-2027-es időszakra vonatkozó bevándorlási akciótervének első két pontját értékelve.

A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár kiemelte, hogy a brüsszeli akcióterv első pontja szerint az integrációval és befogadással kapcsolatos munkát közös elvek és értékek támasztják alá, amelyeknek irányítaniuk kell a tagállamok munkáját. Szerinte az unió a bevándorlást értéknek tekinti, a magyar kormány ezzel szemben meg akarja állítani azt, ezért nemet mond a brüsszeli irányításra.

A második pont szerint a politikákat a sokszínű, nyitott társadalom igényeihez kell igazítani, Menczer pedig úgy véli, hogy Soros György is ezt szeretné. A magyar kormány álláspontja változatlan és egyértelmű: nemet mond a bevándorlásra – szögezte le videójában az államtitkár.

Varga Judit igazságügyi miniszter szintén a Facebookon bírálta az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE), amelynek jelentéstervezete kötelezővé tenné a migránsok elosztását. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt írta, az ilyen uniós szintű megoldások nem működnek, és a magyar kormány határozottan elutasítja a kötelező kvótát.
A lengyel parlament kedden megszavazta a belépési tilalom meghosszabbításáról szóló törvényt, amely szerdán életbe is lépett. A tilalom március elsejéig tart. Megszabott elvek szerint, külön engedély alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan.

A fehérorosz elnök tegnap ismét az energiahordozók tranzitjának leállítását helyezte kilátásba, ha Lengyelország végrehajtja a közös határ lezárására vonatkozó fenyegetéseit. Aljakszandr Lukasenka a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, komolyan veszi az európai fenyegetést, hogy „meg akarják fojtani” Fehéroroszországot.

Kapcsolódó írásaink