Külföld

Zemmour mentené meg Franciaországot

Az új jobboldali jelölt alaposan felforgathatja a francia elnökválasztási kampányt, de sikere nem garantált

Éric Zemmour esszéista, politikai újságíró bejelentette indulását a francia elnökválasztáson, a határozott konzervatív jobboldali jelölt felforgathatja a francia elnökjelöltek versenyét, azonban számos nehézséggel is meg kell küzdenie.

Zemmour mentené meg Franciaországot
Zemmour szerint a bevándorlás maga alá temeti a hazáját
Fotó: AFP/Magali Cohen

„Franciaországot már nem reformálni kell, hanem megmenteni” – mondta a 63 éves Éric Zemmour abban a keddi videóüzenetében, amelyben bejelentette, hogy indul a francia elnökválasztáson. A világhírű esszéista, aki nemrég Orbán Viktor magyar kormányfővel is találkozott, elmondta, azért indul a választáson, hogy gyermekeink és unokáink ne szenvedjenek a barbarizmustól, és azt a Franciaországot örökölhessék meg, amit az őseink ismertek.

Zemmour népszerűsége jelenleg 14–16 százalék között mozog, ezzel a második legnépszerűbb jobboldali elnökjelölt. A politikai újságíró támogatottságát már hónapok óta mérik a közvélemény-kutatók annak ellenére, hogy idáig nem volt hivatalos elnökjelölt.

Legfőbb választási témái a bevándorlás és az iszlám vallás. A bevándorlás szerinte maga alá temeti Franciaországot. Algériai–francia családból származóként pedig az iszlám kultúrát összeegyeztethetetlennek tartja az európai kultúrával. Megválasztása esetén szigorú bevándorláspolitikát vezetne be, és fellépne az iszlamizáció ellen. Régóta a polgári középosztályt képviselő konzervatív jobboldal és a munkásrétegekre építő Nemzeti Tömörülés összefogását sürgeti, ugyanakkor úgy látja, hogy utóbbi párt jelöltje, Marine Le Pen alkalmatlan az elnöki posztra.

Zemmourt többen is Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz hasonlítják, szókimondó és provokatív megszólalásai miatt. Azonban személyisége sokak szerint nem fogja segíteni, az elmúlt napokban több botrány is nehezítette az új jelölt kampányát. Egyebek mellett azzal vádolják, hogy teherbe ejtette a nála jóval fiatalabb, 28 éves asszisztensét. Valamint sokan kritizálták amiatt is, hogy marseille-i látogatása során egy neki bemutató baloldali aktivistának viszonozta a gesztust autójából.

Zemmour jelentős támogatói hálózattal rendelkezik, párt azonban nem áll mögötte, így sokan kétségbe vonják, hogy sikeres kampányt tud majd véghezvinni. Ráadásul nemrég kampányának egyik szponzora is visszavonta a pénzügyi támogatását. Ennek ellenére azonban nem lehet még leírni Zemmourt az elnökjelölti versenyben, hiszen Donald Trump is külső szereplőként indulva lett végül az Egyesült Államok elnöke. A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én tartják.

Kapcsolódó írásaink