Külföld

Megoszthatja Európát az új német kormány

Elmélyülhetnek a törésvonalak az unióban az Olaf Scholz vezette leendő kabinet terveinek megvalósulásával, a CDU szerint a baloldali pártok javaslatai ösztönzik a migrációt

A koronavírus-járvány mellett továbbra is a kormányzásra készülő baloldali pártok koalíciós megállapodásától hangos a német sajtó. A CDU szerint ösztönzőleg hatna a Németországba áramló migrációra, ha megvalósulnának a leendő kormány menekültügyi javaslatai, és egyes európai üzleti köröket is aggaszt a tervezett külpolitikai irányváltoztatás.

Megoszthatja Európát az új német kormány
Még meg sem alakult, mégis napok óta bírálják Scholz leendő kormányát
Fotó: AFP/Abdulhamid Hosbas

Elutasítja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a leendő német kormánykoalíció javaslatát a választói korhatár 16 évre csökkentésére. Paul Ziemiak CDU-főtitkár a Rheinische Postnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a választójog nagykorúsághoz és így a cselekvőképességhez is kötött. Szerinte a baloldali pártok koalíciós szerződése olyan javaslatokat vázol fel, amelyek megvalósítása több mint kérdésesnek tűnik. A választói korhatár csökkentéséhez alaptörvényt kellene módosítani, amihez a szövetségi parlament (Bundestag) kétharmados többségének támogatására van szükség.

Ziemiak szerint a koalíciós szerződés rossz üzenetet küld a migrációval kapcsolatban, a javaslatok ugyanis ösztönzőleg hathatnak a migránsok számára, illetve megnehezítenék, hogy a valóban védelemre szorulók menedékjogot kaphassanak.

Kancellárrá választása esetén Franciaország lesz Olaf Scholz első hivatalos külföldi látogatásának helyszíne – értesült a brüsszeli Politico. A politikust feltehetően a december 6-án kezdődő héten választják szövetségi kormányfőnek, és Scholz még azon a héten Párizsba utazhat, hogy tárgyaljon Emmanuel Macron francia elnökkel.

A szeptemberi szövetségi választáson győztes szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek múlt héten bemutatott koalíciós megállapodásukban hangsúlyozták, hogy a jövőbeli német kormánynak különleges felelőssége lesz Európa szolgálatában, amelynek vezetéséhez egy erős francia-német partnerségre van szükség.

A leendő német kormány megváltoztatná Németország politikai irányvonalát a nemzetközi színtéren, Kínával kapcsolatban például nagyobb hangsúlyt fektetnének többek között az emberi jogok helyzetére. Peking erre reagálva már a múlt héten arra figyelmeztette a baloldali pártokat, hogy ne avatkozzanak bele más országok belügyeibe. Az ARD német közszolgálati csatorna híradója, a Tagesschau szerint egyes európai üzleti körök sem elégedettek a tervezett német Kína-politikával, többen ugyanis attól tartanak, hogy az uniós vállalatok hátrányos helyzetbe kerülnének a kínai piacon.

A híradónak nyilatkozó szakértő kiemelte, hogy az alakuló német kormány elkötelezett az európai együttműködés elmélyítése iránt, ugyanakkor nem akar engedményeket tenni az unióban a jogállamiság terén, így a Tagesschau értékelése szerint konfliktus alakulhat ki a magyar és a lengyel kormánnyal.

Berlinben is megszületett a tartományi kormánykoalíciós megállapodás, a német fővárosban az SPD vezetésével a Zöldek és a posztkommunista Die Linke párt alkothat kormányt. A város polgármestere a szociáldemokrata Franziska Giffey lesz, aki korábban Angela Merkel kormányának családügyi minisztere volt, idén májusban viszont lemondott, mert azzal vádolták, hogy plagizálta doktoriját.

Kapcsolódó írásaink

Heteken belül beiktathatják Olaf Scholzot

ĀMegegyeztek programjukról a kormányzásra készülő német pártok, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek legális migrációs útvonalakat hoznának létre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom