Külföld

Jól fejlődik a Visegrádi Együttműködés

Közös nyilatkozatban álltak ki Varsó mellett a V4-ek elnökei, akik hangsúlyozták, hogy a szövetség országai a nehéz időkben is támogatják egymást

A lengyel–fehérorosz határon kialakult migrációs válságról, valamint a koronavírus-járványról tárgyaltak hétfőn Budapesten a visegrádi országok államfői. A találkozó résztvevői közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy elfogadhatatlannak tartják a minszki rezsim lépéseit.

Jól fejlődik a Visegrádi Együttműködés
Andrzej Duda, Áder János és Zuzana Caputová oltakozásra buzdított
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül a kontinensre egyre fokozódó migrációs nyomást, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a visegrádi négyek államfői találkozóján hétfőn Budapesten. Az államfő a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kiemelte, a visegrádi országok biztosították Lengyelországot szolidaritásukról és arról, ha segítségre van szüksége, akkor számíthat a másik három országra. Emlékeztetett rá, amikor 2015-ben Magyarországnak volt szüksége segítségre a déli határain, hazánk akkor is számíthatott Lengyelországra, valamint a többi visegrádi országra.

Áder János elmondta, hogy az elmúlt hetekben súlyos politikai és migrációs válság alakult ki Fehéroroszország, valamint Lengyelország, Litvánia és Lettország határán. Úgy vélte, hogy a migráció kérdése, valamint az, ami a lengyel határon zajlik, újra felhívja a figyelmet arra, hogy az EU nem késlekedhet tovább.

A találkozón a visegrádi országok államfői közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy a fehérorosz rezsim lépéseit elfogadhatatlannak tartják.

Áder János hangsúlyozta, az államfők a nyilatkozatban felhívják a figyelmet arra is, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg, mert az oltás jelenti az egyetlen valódi védelmet a koronavírussal szemben. A köztársasági elnök kiemelte, hogy a V4 az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régiója, és a négy visegrádi ország az EU leg-gyorsabban fejlődő országai közé tartozik.

Andrzej Duda lengyel államfő megköszönte kollégáinak, hogy támogatják országát abban a nehéz helyzetben, amelybe a migrációs válság miatt került. A visegrádi együttműködés virul, kölcsönösen értik egymást, közös problémákkal küzdenek, ezeket azonban le tudják győzni – mondta Andrzej Duda. Zuzana Caputová szlovák elnök arról számolt be, hogy államában nagyon súlyos a járványhelyzet. A találkozón egyetértett kollégáival abban, hogy felszólítják polgáraikat a védőoltás felvételére. Hangsúlyozta a V4 jelentőségét, hozzátéve, hogy egyedül senki sem képes leküzdeni a problémákat, a kooperáció elengedhetetlen.

Betegsége miatt Milos Zeman cseh államfő online csatlakozott a megbeszéléshez, a sajtótájékoztatón azonban nem szólalt fel.

Minél távolabb kell megállítani a migrációs hullámokat

Az Európai Uniónak átfogó pénzügyi és technológiai támogatási programot kell indítania a közel-keleti és észak-afrikai országok számára annak érdekében, hogy képesek legyenek sikeresen megvédeni a határaikat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Unió a Mediterrán Térségért elnevezésű regionális fórumon Barcelonában. „Európának egyszerre több komoly kihívással kell szembenéznie, ugyanis a világjárvány negyedik hulláma mellett egyre több bevándorló is érkezik a kontinensre” – emelte ki. A miniszter elmondta, a magyar kormány álláspontja szerint helyben kell segíteni az embereken.

Európának pedig minél messzebb kell megállítania a migrációs hullámokat. „Nem túlzás azt mondani, hogy az unió biztonsága Észak-Afrika biztonságával és stabilitásával kezdődik” – tette hozzá. Kiemelte, hogy a migrációt serkentő tényezőket meg kell szüntetni, emellett le kell állítani azon szervezetek támogatását, amelyek a tengeren szállítják a migránsokat. A miniszter részt vett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli közgyűlésén és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) éves tanácsülésén is, ahol elmondta, a nemzetközi szervezeteknek a jelenlegi „képmutató politikájuk” helyett azon kellene dolgozniuk, hogy a koronavírus elleni oltóanyagokat engedélyezzék, a migrációt pedig megállítsák. Nem lenne szabad politikai kérdést csinálni abból, hogy melyik vakcinát hagyják jóvá, és melyiket nem – hangsúlyozta.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Áder: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

ĀA visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról, és arról, hogy akár politikai, akár technikai támogatásra, akár rendőri erőre van szüksége, számíthat a másik három országra + MH-GALÉRIA