Külföld

A LIBE folytatja a nyomásgyakorlást

Hagyják békén a tagállamokat! – üzente az EP-nek Varga Judit

Napirendre került az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfő délután ülésén az a beszámoló, amelyet a magyarországi helyzetről készítettek. A bizottság delegációja, élén a francia Gwendoline Delbos-Corfielddel szeptember végén tanulmányúton járt Budapesten.

Megállapították, hogy Magyarországon a helyzet a 2018-as Sargentini-jelentés óta nem javult, hanem inkább romlott, továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlensége és a médiaszabadság ügyében. A mostani beszámolójuk alapján a LIBE a közeljövőben újabb jelentést akar készíteni.

A delegációnak hét tagja volt, az Európai Néppárttól a szélsőbaloldali GUE/NGL-ig tartó skálán található balliberális frakciók képviselői egyetértettek a fenti következtetésekről. A két szuverenista, jobboldali frakció – a Konzervatívok és Reformisták Euró­pája, valamint az Identitás és Demokrácia – delegáltjai, Jorge Buxadé és Nicolas Bay nem osztották a többségi véleményt.

Varga Judit igazságügyi miniszter tegnapi Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, a Sargentini-jelentés számos vonatkozásban nem felel meg a valóságnak. „Felszólítjuk az Európai Parlamentet, hogy hagyjon fel a politikai nyomásgyakorlással és a hazánk elleni lejárató kampánnyal, a saját szabályaik semmibe vétele helyett pedig végre térjenek vissza az európai értékekhez és hagyják békén a tagállamokat” – hangsúlyozta. A miniszter leszögezte, hogy hazánk tiszteletben tartja a jogállamisági elvárásokat.

Brüsszelben ismét kettős mércét alkalmaznak

Megakadályozná a monopóliumok kialakulását az Európai Bizottság új médiaszabályozási terve a Politico hétfői hírlevele szerint. A brüsszeli lap felvetette, hogy Thierry Breton francia belsőpiaci biztos és Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős bizottsági alelnök kettős mércét alkalmaz, elnéző, amikor egy francia ügyről van szó.

A Politico emlékeztetett, hogy Isabelle de Silvát, a francia versenyhivatal vezetőjét leváltották, miután kifogásolta, hogy a piacvezető TF1 megvette az M6 tévécsatornát. Az újraválasztására hajtó Emmanuel Macron elnök támogatta az ügyletet. Az Európai Bizottság mindezt csendben szemlélte, miközben hangosan aggódik a lengyel média helyzete miatt. A Politico hírlevelében arról is szó esett, hogy tizenhat európai hírügynökség részvételével közös uniós hírközlési szervezet létrehozásán dolgoznak Brüsszelben.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Európa képmutatóan viselkedik

ĀSzélsőségesen bevándorláspárti a német koalíciós szerződés – figyelmeztetett Szijjártó Péter az orosz RT-nek nyilatkozva + VIDEÓ