Külföld

Moszkva szerint a NATO feleslegesen aggódik a csapatmozgások miatt

Befagyott konfliktus

Oroszország nem tervezi Ukrajna lerohanását — jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szombaton.

Az elmúlt hetekben amerikai és ukrán tisztviselők többször is kifejezték aggodalmukat az orosz csapatok ukrán határ közelében történő mozgatása miatt, illetve a szakértők azt latolgatják, hogy ezek egy orosz támadás előkészületei lehetnek-e. Erre reagálva Nariskin elmondta: „Mindenkit megnyugtatok, semmi ilyesmi nem fog történni.” Minden más „az amerikai külügyminisztérium rosszindulatú propagandája” – tette hozzá.

Előző nap az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős illetékese azt mondta, nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem, amikor a csapatösszevonásra adandó választ fontolgatják. Hozzátette: a NATO a jövő héten egyeztet a következő lépésről. Moszkva korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy az országhatárokon belül úgy mozgatja hadseregét, ahogy akarja, és úgy véli, Washington, Kijev és a NATO provokatív és felelőtlen magatartást tanúsít határai közelében, valamint azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy az nem akarja betartani a minszki megállapodást.

Kapcsolódó írásaink