Külföld

Menczer: Brüsszel továbbra is a bevándorlás megszervezésével foglalkozik

Nem közeledett Brüsszel és a magyar kormány álláspontja 2015 óta a bevándorlás ügyében: Magyarország továbbra is meg akarja állítani, míg Brüsszel meg akarja szervezni a migrációt - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer: Brüsszel továbbra is a bevándorlás megszervezésével foglalkozik
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Menczer Tamás úgy fogalmazott, az ellentét feloldása kapcsán semmilyen érdemi lépés nem történt, s ez különösen aggasztó a terrorizmus és az illegális bevándorlás miatt.

Mint mondta, továbbra is napirenden van a bevándorlási kvóta is Brüsszelben; az úgynevezett befogadási és integrációs akcióterv - amelyet tavaly novemberben fogadtak el, és idén megerősítettek - részletesen taglalja a migráció irányítását, kezelését, de tartalmazza azt is, hogy a már behozott bevándorlóknak biztosítani kell a politikai döntéshozatal lehetőségét.

Menczer Tamás szerint az akciótervben megfogalmazták továbbá, hogy nyílt társadalmakat kell létrehozni, lakhatást kell biztosítani a bevándorlóknak, akiket állampolgárként kell kezelni.

Kérdésre válaszolva közölte azt is, 500-600 milliárd forintot költhetett a magyar kormány határvédelemre az elmúlt időszakban, és ennek az összegnek legalább a felét állnia kellene Brüsszelnek, mivel az ország nem csak magát, hanem az uniót is védte. „De nem látom ennek jelét! Ez is azt mutatja, hogy a bevándorlást ők nem megállítani akarják” - mutatott rá, hozzátéve, a migrációt szép szavakkal nem lehet megállítani, csak kerítéssel, meg katonákkal és rendőrökkel, illetve az őket segítő jogi környezettel.
 

Kapcsolódó írásaink