Külföld

Politikailag korrekt térré alakítanák át a franciák a leégett Notre-Dame-ot

Disneyland a katedrálisból

A Daily Telegraph lap szerint a 2019-ben leégett párizsi Notre-Dame katedrális újjáépítési tervei leginkább egy politikailag korrekt Disneylandre hasonlítanak, mintsem történelmi formájára.

A középkori épületből a javaslatok szerint eltávolítanák az eredeti szobrokat és gyóntatószékeket, amelyeket „érzelmi tereket” alkotó modern festményekkel, hang- és fényeffektusokkal helyettesítenék. Kialakítanának néhány, főleg Afrikát ás Ázsiát bemutató tematikus kápolnát is, amelyek egy felfedező ösvény részét képeznék, a falra pedig bibliai idézeteket vetítenének több nyelven.

Az ösvény utolsó kápolnájában a klímavédelemre tennék a hangsúlyt. Az 1163-ban alapított katedrálist a francia forradalom pusztítása után Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján állították vissza eredeti szépségébe. Párizs érseke, Michel Aupetit szerint az új tervek a katedrálist átlendítenék a huszonegyedeik századba. Maria Ceccarelli Lemut, a pisai egyetem szakértője ezzel szemben úgy fogalmazott „Viollet-le-Duc is értette, hogy bizonyos jegyeket hozzáadhat az épülethez, de csak azzal a feltétellel, hogy ezek hűek maradnak eredeti lelkiségéhez, nem pedig egy nevetséges szakítással, ami három éven belül kimegy a divatból.”

Kapcsolódó írásaink