Külföld

Nagy-Britannia is támogatja Lengyelországot

London és Varsó nemcsak a határhelyzettel, de az ukrán krízissel kapcsolatban is azonos álláspontot fog képviselni

Lengyelország a legfontosabb NATO szövetségesünk Európában – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Londonban tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. Johnson hozzátette, folytatni fogják a két ország közötti együttműködést a védelem tekintetében és más stratégiai területeken is.

Nagy-Britannia is támogatja Lengyelországot
Johnson és Morawiecki azonos álláspontot képvisel a migrációs krízisben
Fotó: AFP/Wiktor Szymanowicz

A lengyel miniszterelnök megköszönte Nagy-Britannia szolidaritását, valamint hozzátette, örül, hogy brit kollégája is hasonlóan látja a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzetet. Mint mondta, a két fél azonos álláspontot fog képviselni nemcsak a migrációs válságban, de az energiaárak ügyében, valamint az ukrán válság tekintetében is. Nagy-Britannia nagyon jó szövetségese, és barátja Lengyelországnak – fűzte hozzá a lengyel kormányfő. Elmondta, a most kialakult migrációs válság egész Európa számára kihívást jelent.

Morawiecki múlt hét vasárnap indult diplomáciai körútra, hogy találkozzon a balti államok, a Visegrádi Négyek miniszterelnökeivel, a német, a brit kormányfővel, valamint a francia elnökkel is, abból a célból, hogy támogatást szerezzen Lengyelországnak a migrációs válság megoldása érdekében.

Aggodalmát fejezte ki és teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, Lettországot, és Litvániát a NATO közép-kelet-európai tagállamait tömörítő B9 országcsoport. A B9-ek bukaresti miniszteri értekezletének zárónyilatkozatában az aláírók támogatásukat fejezték ki a NATO védelmi szerepének megerősítését illetően, hogy a szövetség képes legyen valamennyi tagországa biztonságát garantálni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli migránsközpontba. „Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé”, ahova sok migráns szeretne eljutni – mondta az ott lévőknek az elnök. Péntekre virradóra újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni a határon, valamint zavargás volt egy lengyelországi befogadó táborban.

Kapcsolódó írásaink

Zavartalanul hajóznak tovább a migránsok

ĀA szerdai tengeri tragédia ellenére a franciák és a britek sem kerültek közelebb a megoldáshoz, határaikat egyre inkább embercsempészek, mintsem kormányaik uralják