Külföld

Egyre szorosabb kínai–orosz szövetség az Egyesült Államokkal szemben

Szívélyes megegyezés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai–orosz katonai együttműködés, miután a kér ország védelmi miniszterei, Szergej Sojgu és Wei Fenghe megegyeztek, hogy kiterjesztik a közös hadgyakorlatokat, valamint a közös járőrözéseket az ázsiai–csendes-óceáni térségben.

Megállapodtak abban is, hogy tovább mélyítik a két hadsereg közötti stratégiai együttműködést. A tárgyalások után mindketten kifejezték, hogy az Egyesült Államok egyre erőszakosabban fenyegeti országaikat. Az elkövetkező években annak ellenére, hogy a háttérben Oroszország, és Kína kapcsolatát is több konfliktus terheli, mindinkább szorosabbra fűzik majd szövetségüket, és akár egy de facto katonai szövetség sem elképzelhetetlen a felek között.

Különösen akkor, ha meg akarják oldani azokat a fenyegetéseket, amelyeket Oroszország esetében Ukrajna nyugati szövetségesek általi felfegyverzése jelent, Kína esetében pedig Tajvan, mint független állam fennállása, valamint annak Washingtonnal való egyre szorosabb katonai kapcsolatai. Az Egyesült Államokat pedig annak ellenére, hogy még egy ideig a világ vezető katonai hatalma lesz, egyre súlyosabb belpolitikai válsága korlátozhatja majd abban, hogy beavatkozzon az őt kihívó hatalmakkal szemben.

Kapcsolódó írásaink