Külföld

Német szolidaritás Lengyelországnak

A varsói kormány továbbra is megvédi az európai külső határokat

Támogatja a német kormány Lengyelországot az annak határán kialakult migrációs válságban, míg a szlovén miniszterelnök felszólította az uniót, hogy finanszírozza a határkerítéseket is. A lengyel határt további támadások érték, és zavargás tört ki egy befogadóközpontban is.

Lengyelország minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy ne mérgesedjék tovább a helyzet a fehérorosz határon, Németország pedig szolidaritást vállal Varsóval a kialakult migrációs válságban – jelentette ki Angela Merkel ügyvezető német kancellár csütörtökön Berlinben, a lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után. A kancellár kiemelte, hogy a német álláspont szerint a határozott fellépés mellett a párbeszéd lehetőségét is fenn kell tartani, ezért tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel két alkalommal is.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mindenekelőtt leszögezte, hogy Lengyelország megvédi az Európai Unió külső határát. Ez azt is jelenti, hogy „megvédjük Németországot egy nagy menekülthullámtól” – fogalmazott. A politikus további, köztük kereskedelmi szankciók bevezetését sürgette Fehéroroszországgal szemben.

Morawiecki kedd este még Ljubljanában tárgyalt Janez Jansa szlovén kormányfővel, aki hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak finanszíroznia kell minden olyan intézkedést, amely megvédi a közösség külső határait, beleértve a kerítésépítést is. A szlovén politikus hangsúlyozta, hogy a határokon felépített fizikai akadályok hatékonynak bizonyultak az illegális migráció megelőzésében.

Fokozott készültséget szorgalmazott Andrzej Duda lengyel elnök a NATO keleti szárnyán a katonai szövetség főtitkárával, Jens Stoltenberggel folytatott tárgyalásán, mivel a lengyel vezetés szerint eszkalálódhat a helyzet a határon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml közlése szerint az Európai Tanácsot vezető Charles Michellel folytatott tegnapi telefonbeszélgetésén szorgalmazta, hogy az Euró-pai Unió közvetlenül tárgyaljon a válság rendezéséről Minszkkel.

A lengyel határ közben továbbra is nyomás alatt van, csütörtökre virradóan egy mintegy 230 fős migránscsoport próbált erőszakkal áttörni Lengyelországba a fehérorosz határ középső szakaszán. A nyugat-lengyelországi Wedrzyn, főleg irakiak által lakott befogadóközpontjában zavargás tört ki, miután szabadon engedését követelte migránsok egy csoportja. A központban feszült a helyzet, de azt a határőrség ellenőrzés alatt tartja.

Az Iraqi Airways légitársaság tegnap több mint hatszáz migránst vitt vissza Irakba Minszkből, akik korábban a lengyel határnál táboroztak.

Kapcsolódó írásaink