Külföld

Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett Barnier szerint

Macront bírálta a jobbközép politikus

Emmanuel Macron francia államfő vezetői stílusa túlságosan arrogáns, és egyetlen célt tart szem előtt, ezzel pedig szítja a megosztottságot – mondta a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban Michel Barnier.

Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett Barnier szerint
Michel Barnier
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A francia elnökjelölt-aspiráns szerint Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és már nincs garancia a biztonságra. „Büntetlenség és bizonytalanság érzése uralkodik szerte az országban” – fogalmazott az Európai Unió volt Brexit-főtárgyalója. A francia politikus az interjúban kiemelte, bevándorlási moratóriumot kellene elrendelni, amíg rögzítik az európai és franciaországi, jelenleg bizonytalan migrációs szabályokat. Mint mondta, katonákat szeretne járőröztetni egyes településeken, ahol a rendőrség kezéből kicsúszott az ellenőrzés, és népszavazást szorgalmaz a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére.

A mérsékelt jobbközép politikus az interjúban elutasította azt a feltételezést, miszerint konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Eric Zemmour táborából. „Az ország problémáival foglalkozom” – tette hozzá. Macron kormánya visszautasította azt a vádat, hogy elveszítette az ellenőrzést a Franciaországban érkező külföldiek felett, az INSEE hivatalos statisztikai hivatal szerint azonban növekszik a bevándorlók száma.

Az általuk közölt adatok alapján 2020-ban 272 ezer bevándorló érkezett Franciaország területére, míg 2016-ban, a szocialista Francois Hollande elnökségének utolsó évében 259 ezer, a konzervatív Nicolas Sarkozy elnöksége idején, 2010-ben pedig 211 ezer.

Kapcsolódó írásaink