Külföld

Elutasította Orbán Viktor kérését az Európai Bizottság alelnöke

Elavultak a jogi keretek

Kötelezettségszegési eljárásokat politikai alapon indítani lehet, megállítani viszont nem, ez a következtetés vonható le Margaritisz Szkínász uniós biztos tegnap Strasbourgban elhangzott szavaiból.

Az Európai Bizottság alelnöke egy sajtókonferencia során reagált Orbán Viktor miniszterelnök azon hétfői levelére, amelyben a magyar kormányfő a bizottságnak a jogállamisági alapon indított eljárásainak felfüggesztését szorgalmazta, mondván, ezek aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását. Szkínász nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az ilyen eljárásokat nem lehetséges politikai alapon megszüntetni.

A politikus szerint nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik. Hozzátette: „Politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást.” Az Ursula von der Leyennek küldött levélben a magyar miniszterelnök kérését arra alapozza, hogy a Európai Unióban érvényes jelenlegi jogi keret nem tükrözi a valóságot, elavult és működésképtelen.

Kapcsolódó írásaink

Bűnözőket is evakuált a német hadsereg

ĀElérte a járvány előtti szintet a Törökország felől az unióba érkező migránsok száma, Margarítisz Szkínász szerint a közösség felkészültebb, mint 2015-ben volt