Külföld

Véget érhet a hosszú ideje tartó román kormányválság

Többségi kormány alakulhat

Megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis román államfőtől Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoa­líció jelölt a miniszterelnöki posztra.

Véget érhet a hosszú ideje tartó román kormányválság
Klaus Iohannis (jobbra) jelöltje Nicolae Ciuca lett
Fotó: AFP/Andrei Pungovschi

Három héttel korábban Ciuca visszaadta első kormányalakítási megbízását, mivel akkor egy kisebbségi kormány megalakítására kapott felhatalmazását, amelynek a beiktatásához nem sikerült megszereznie a parlamenti többséget.

A hárompárti koalíció jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben. A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor. Florin Citu PNL-elnök hétfőn kompromisszumos megoldásnak nevezte, hogy pártja a PSD-vel lépett koalícióra, és arról biztosította híveit, hogy ez nem feltétel nélküli kompromisszum.

A kormánnyal szemben állnak azok a PNL-frakcióból kilépett képviselők – köztük Ludovic Orban volt PNL-elnök –, akik a választók elárulásának tartják, hogy a néppárti PNL politikai ellenfelével, a szociáldemokratákkal szövetkezett. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint egy ekkora többséggel rendelkező kormánynak kötelessége hosszú távú fejlesztéseket indítania, meg kell újítania az ország közigazgatási struktúráit, alkotmányos reformot kell végrehajtania, amellyel Románia parlamentáris köztársasággá alakulna, ahol az államfőt a parlament választaná meg. Az új kormányról várhatóan csütörtökön dönt a román parlament.

Kapcsolódó írásaink