Külföld

Orbán Viktor: Brüsszel elhibázott migrációs politikát folytat

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU számára - mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján, kedden Budapesten.

Orbán Viktor: Brüsszel elhibázott migrációs politikát folytat
Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4)kormányfőinek csúcstalálkozóján
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről.

Közölte: három irányból éri nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, „a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz”, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van - mutatott rá.

Megjegyezte: köszönetet kell mondani Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és „a cseh barátainknak”, amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

Objektum doboz

Orbán Viktor elmondta: a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog - közölte.

Kitért rá: itt van a harmadik irány is, „az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt”.

Kiemelte: Brüsszel elhibázott politikát folytat, „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”. Támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet - fűzte hozzá.

Hozzátette: Brüsszel egy dologra nem ad pénzt, a határ fizikai megvédésére. A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket „a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt” - jelentette ki.

Mateusz Morawiecki (b), Eduard Heger (k) és Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján
Mateusz Morawiecki (b), Eduard Heger (k) és Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján
Fotó: MH / Purger Tamás

A miniszterelnök azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak: „úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük”.

Hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot - zárta szavait a kormányfő.

Objektum doboz

Szolidaritásukat fejezték ki a partnerek Lengyelország felé
Szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt a visegrádi országok kormányfői keddi budapesti találkozójukon. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért partnereinek: Eduard Heger szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Mateusz Morawiecki elmondta: a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

Andrej Babis kiemelte, hogy 2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést a határa védelme érdekében. Jelenleg azonban már több kormányfő is felveti, hogy az uniónak támogatnia kellene a határok fizikai védelmét - mondta.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott: az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat az integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.

A V4 külügyi bizottsági elnökei elítélik a mesterséges migráció politikai felhasználását

Határozottan elítélik az Európai Unió ellen fordított mesterséges irreguláris migráció politikai eszközként használatát a visegrádi négyek (V4) parlamentjeinek külügyi bizottsági elnökei keddi közös nyilatkozatukban.

Az Európai Unió Belarusszal közös külső határszakaszainál kialakult helyzet kapcsán jelezték: ha a rászorulókat politikai célok elérése érdekében használják fel, az egyértelműen sérti az alapvető európai értékeket és a nemzetközi normákat.

A belarusz vezetés intézkedései nyilvánvalóan és szisztematikusan veszélyeztetik a kiszolgáltatott emberek életét, ami elfogadhatatlan - fogalmaztak, hangsúlyozva, az EU és a NATO tagjaiként szolidárisak Lengyelországgal, Lettországgal és Litvániával. Hozzátették: a válság megoldása szoros együttműködést igényel a V4-ek kulcsfontosságú nemzetközi partnereivel.

Objektum doboz

A nyilatkozat kiemelte: a szuverén államok területének védelme továbbra is prioritást élvez, azonban Belarusznak szabad hozzáférést kellene biztosítania a humanitárius segélyek és az újságírók számára.

Elismerjük az irreguláris migráció kezelése és az EU külső határainak védelme érdekében az összes uniós tagállam által meghozott intézkedéseket. Sürgetjük az Európai Uniót, hogy mérlegelje az ezekre a helyzetekre adott stratégiai válaszát, hogy növelhesse hatékonyságát, illetve elháríthassa a migráció fegyverként történő felhasználására irányuló esetleges jövőbeli kísérleteket - írták.

A négy bizottsági elnök nyilatkozata hangsúlyozta, vissza kell küldeni azokat, akik illegálisan próbálják meg átlépni az unió külső határait, majd kiemelte annak fontosságát, hogy a származási és tranzitországok teljes mértékben együttműködjenek a visszafogadások és visszaküldések terén.

A Visegrádi Csoport tagjai továbbra is éberen figyelik a helyzet eszkalálódásának és egy belarusz provokációnak a lehetőségét a Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határszakaszoknál, valamint a továbbiakban is szorosan figyelemmel kísérik a kialakult helyzet térségünk biztonságára gyakorolt lehetséges hatásait - írták.

Egyben felszólították a belarusz rezsimet, hogy a nemzetközi joggal összhangban azonnal hagyjon fel a kifogásolt intézkedésekkel, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat.

Egy demokratikus, független, szuverén, virágzó és stabil Belaruszt a továbbiakban is támogatni fogunk. A belarusz nép hangját és akaratát nem lehet elhallgattatni - zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink

Rendkívüli V4-es csúcs a migrációról

ĀBrüsszel függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok biztonsági intézkedéseit – írta Orbán Viktor Ursula von der Leyennek