Külföld

Rendkívüli V4-es csúcs a migrációról

Brüsszel függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok biztonsági intézkedéseit – írta Orbán Viktor Ursula von der Leyennek

A védekezést aláásó kötelezettségszegési eljárások felfüggesztését kérte Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság elnökétől. Az V4-es vezetők ma Budapesten rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az Európa határain kialakult migrációs helyzetről.

Rendkívüli V4-es csúcs a migrációról
Az unió olyan embereket enged a területére, akiknek a háttere ismeretlen
Fotó: AFP/Sefa Karacan

Az unió határain kibontakozó migrációs helyzet, a biztonsági fenyegetések súlyosságára hívta fel hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen figyelmét. Levelében a kormányfő hangsúlyozta: „a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes – egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra”. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az október végi EU-csúcson a tagállami vezetők felszólították az EB-t, hogy a migrációs nyomásra tekintettel tegyen javaslatot az unió jogi keretében szükséges változtatásokra, valamint megfelelő pénzügyi támogatáson alapuló, konkrét intézkedésekre, hogy biztosítani lehessen az azonnali és megfelelő válaszlépéseket.

A kormányfő szerint a jelenlegi rendszer leggyengébb láncszeme, hogy a tagállam területére történő belépés jogát mindenki számára biztosítani kell anélkül, hogy lehetőség lenne a kérelmező hátterének alapos vizsgálatára a határon, mielőtt engedélyeznék a belépést az országba. „Amint a kérelmező az unió területén van, a menekültügyi eljárás befejezése előtt távozik az általa kívánt célországba, ezért nem lehet kiküszöbölni a másodlagos mozgás kockázatát” – magyarázta.

Objektum doboz

A miniszterelnök emlékeztette a német tisztségviselőt, hogy Magyarország rendíthetetlenül védte Európa és annak állampolgárai biztonságát azzal, hogy fizikai akadályt emelt, és mindent megtett annak érdekében, hogy különbséget tegyen azok között, akik nemzetközi védelemre szorultak és azok között, akik csak az európai élet gazdasági előnyeit keresték.

Mint írta, jelenleg az a helyzet, hogy nemcsak délen, hanem keleten is nő a migrációs nyomás. A kormányfő arra kérte az EB-t, tegyen javaslatot a jogi keretrendszer megváltozott realitásokhoz igazított átalakítására, haladéktalanul szüntesse meg a hatályban lévő, elavult és a helyzet megoldását gátló szabályozás kikényszerítését, és függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritásuk, valamint polgáraik biztonságának védelmét célzó intézkedéseit.

Ahogyan arra Orbán Viktor is utalt, a közelmúltban az uniós intézmények több fronton is felléptek a magyar határvédelmi intézkedésekkel szemben. Két hete az EB hazánkat az Európai Unió Bírósága (EUB) elé idézte, és átalányösszegű pénzügyi szankció, valamint napi kényszerítő bírság kiszabását kérte a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatos szabályozás miatt. Néhány nappal később pedig az EUB az uniós joggal ellentétesnek ítélte a Stop, Soros törvénycsomagot.

Objektum doboz

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon a kormányfő levelével kapcsolatban úgy fogalmazott: ideje, hogy a bizottság leszálljon a realitás talajára. „Nekünk a magyar emberek biztonsága az első” – nyomatékosította a tárcavezető.

Ma Budapesten tárgyalnak a mig-rációs helyzetről a V4-es vezetők: Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök. Varsói közlés szerint a találkozót Morawiecki kezdeményezte, előzőleg a balti országokban tárgyalt a friss fejleményekről a lengyel–fehérorosz határon.

A lengyel kormányfő a Wpolityce.pl hírportálnak nyilatkozva tegnap arra figyelmeztetett, hogy keletről komoly biztonsági fenyegetések érik az uniót. Megjegyezte, Brüsszelnek most a legfontosabb ügyekre kell koncentrálnia. „Ha esetleg – bárcsak erre soha ne kerülne sor – valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a hetes cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?” – vetette fel a politikus a hazánk és Lengyelország elleni eljárásokra utalva. Morawiecki a keletről érkező biztonsági fenyegetések miatt alapvetően Moszkvát vádolta az interjúban, szerinte ott futnak össze a szálak.

Tömegével érkeznek a migránsok Olaszországba

Folyamatosan érkeznek Olaszország déli partjaira a migránsokat szállító hajók – közölte az ország parti őrsége. Hétfőre virradóra több mint 220 illegális migráns érkezett Lampedusa szigetére, miközben folyamatosan kötnek ki migránsokat szállító hajók Szicília és Puglia partjainál is. Az utóbbi hétvégén átlépte a hatvanezret az év eleje óta Olaszországba érkezett bevándorlók száma.

Eközben egy az illegális migrációt, drogkereskedelmet, prostitúciót irányító, Afrika és Európa között működő nigériai bűnbandát számoltak fel az olasz hatóságok. A rendőrségi akcióban összesen 122 személy ellen indítottak eljárást, valamint 41 személyt őrizetbe vettek Szardínia szigetén, Piemonte, Lombardia és Emilia-Romagna régióban. A rendőrsége közlése szerint a bűnbanda tevékenysége Nigériától Líbián át egészen Németországig terjedt.
(PZ)

Röviden

Fehéroroszország nem akar konfrontálódni Lengyelországgal, de választ vár az Európai Uniótól arra, hogy befogad-e Minszk javaslatának megfelelően kétezer migránst – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka elnök. „Szeretnénk, ha minden lengyel tudná, hogy nem vagyunk barbárok, és nem akarunk konfrontációt, mert tudjuk, hogy ha túl messzire megyünk, akkor a háború elkerülhetetlen lesz, és az katasztrófába torkollna” – hangsúlyozta.

Litvánia nem lát lehetőséget a migrációs válság rendezését szolgáló tárgyalásokra Fehéroroszországgal – közölte vasárnap este Agne Bilotaite litván belügyminiszter a helyi köztévében. A tárcavezető bűnözőknek nevezte a minszki vezetőket. A mostani krízisért szerinte Lukasenka elnök a felelős.

Hatvannyolc migránst vett fel a görög parti őrség vasárnap este Kréta szigetétől délkeletre a térségben lévő hajók támogatásával egy süllyedő bárkáról, egy hajótörött azonban vízbe fúlt – közölte a görög közszolgálati rádió az MTI híradása szerint. A parti őrség egyik névtelenséget kérő illetékese az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy szíriai menedékkérőkről van szó.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink