Külföld

Megszületett az első AUKUS-szerződés

Fegyverkezési verseny

Ausztrália aláírta a nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjárók beszerzéséről szóló szerződést. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közölte, hogy az aláírástól számítva 18 hónap áll rendelkezésére Canberrának, hogy tanulmányozza a tengeralattjárók leszállításához szükséges feltételeket.

A közlemény kiemeli, hogy az ausztrál haditengerészet hozzáférést kap a tengeralattjárók megépítésével és üzemeltetésével kapcsolatos információkhoz is. Washington és London most először oszt meg ilyen információkat harmadik országgal. Az ausztrál kormány hangsúlyozta, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjárók kizárólag hagyományos fegyverzettel lesznek felszerelve.

A mostani az első szerződés, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália alkotta AUKUS keretében kötöttek meg. A szövetség a résztvevők szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartását célozza. Ugyanakkor azt több ázsiai ország, közöttük Kína is elítélte és hidegháborús mentalitással vádolta az Egyesült Államokat.

Kapcsolódó írásaink