Külföld

Fidesz: Az EU segítse a tagállamokat a külső határok védelmében

Az EU segítse végre a tagállamokat a külső határok védelmében! - derül Gál Kinga és Bocskor Andrea lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből. 

Fidesz: Az EU segítse a tagállamokat a külső határok védelmében
Végre ki kell mondani, hogy a jelenlegi uniós jogi keret nem biztosít megfelelő válságkezelő eszközöket a migrációs nyomás alatt álló tagállamok számára - emelte ki Gál Kinga
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén vitázott a belarusz-lengyel határon kialakult migrációs vészhelyzetről. Gál Kinga, a Fidesz alelnöke kiemelte: „Minden tisztelet és szolidaritás a lengyeleket illetné, akik eltökéltek abban, hogy megvédjék saját határaikat, amelyek egyben az Unió külső határai is”. „Az Európai Unió és a schengeni rendszer közös értékek, melyeket kötelességünk megvédeni” - emelte ki Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője.

„Ha egy tagállam védi a külső határokat, azért szolidaritás és anyagi támogatás járna, nem pedig hátbatámadás. Márpedig az EP öt frakciója a múlt héten pont ezt tette, mikor a migránsválsággal küzdő Lengyelország pénzelvonását követelte” - hangsúlyozta Gál Kinga.

Végre ki kell mondani, hogy a jelenlegi uniós jogi keret nem biztosít megfelelő válságkezelő eszközöket a migrációs nyomás alatt álló tagállamok számára, és ezen sürgősen változtatni kell - zárta felszólalását Gál Kinga.

„Mi, magyarok teljes mértékben átérezzük a lengyelországi problémát, és szolidaritásunkról biztosítjuk a lengyel népet. Az EU állandóan szolidaritást követel a tagállamoktól, most azonban arra van szükség, hogy a lengyel határőrök kapjanak minél előbb segítséget a külső határ megvédéséhez” -  hangsúlyozta Bocskor Andrea.
 
A képviselő kiemelte: „Az EU-nak változtatnia kell elhibázott migrációs politikáján és azon kellene dolgoznia, hogy az EU határait ostromlók minél előbb hazatérhessenek és otthon kapjanak segítséget, jövőképet”.

Kapcsolódó írásaink