Külföld

Ukrajna továbbra is háborús előkészületekkel vádolja Moszkvát

Provokációra számít a Kreml

Folyamatban van Vlagyimir Putyin orosz, és Joe Biden amerikai elnök újabb találkozójának előkészítése – mondta el Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes egy tévéinterjúban tegnap.

A diplomata közölte, számos témát fog érinteni a közelgő csúcstalálkozó, ezért sok feladat van még, amit el kell intézni az előkészítés során. Időközben Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője azt állította a Military Times című újságnak adott interjúban, hogy Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére, Fehéroroszországon keresztül. „A Kreml olyan támadást tervez, amely jóval nagyobb lesz, mint bármely orosz katonai akció 2014 óta” – vádolta meg Kirilo a moszkvai vezetést.

A NATO-nak abba kell hagyni Oroszország provokálását, és le kell állítania a fegyverszállításokat Ukrajnának – jelentette ki Dimitij Peszkov a Kreml szóvivője. A szóvivő az ukrán állításokat „mesterséges hisztériakeltésnek” nevezte, és elmondta, nem zárható ki, hogy provokációkísérletek történnek majd Ukrajnában az állítólagos orosz inváziós fenyegetés alátámasztására. Ha Ukrajna erővel akarná megoldani a válságot keleti országrészében, az katasztrofális következményekkel járna egész Európa számára – figyelmeztetett Peszkov.

Kapcsolódó írásaink

Rossz hírek Ukrajnából

ĀJavítottak a dunaszerdahelyi járás járványügyi besorolásán, a pozsonyi illetékes minisztérium szerint a térségben az átoltottság immár 76,4 százalék, ami jó eredmény

Folytatódik a migránsok ostroma

ĀA nyomás enyhülése ellenére továbbra is feszült a helyzet a lengyel–fehérorosz határon,kétezer bevándorlót egy őrzött raktárcsarnokba vittek, több száz iraki hazatért