Külföld

Németh Zsolt: Helyre kell állítani az egységet az EU-ban

A legfontosabb feladat az Európai Unióban helyreállítani az egységet a megosztottság időszaka után - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn.

Németh Zsolt: Helyre kell állítani az egységet az EU-ban
A legfontosabb feladat az Európai Unióban helyreállítani az egységet a megosztottság időszaka után - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A képviselő a testület üléséről beszámolva kifejtette: a külügyi bizottság meghallgatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a németországi választások utáni politikai helyzetről és a német választások külpolitikai és a kétoldalú hatásairól.

Kiemelte: a legfontosabb megállapítása az ülésnek az volt, hogy az elmúlt években nagyon látványos gazdasági fejlődés jellemezte a kétoldalú kapcsolatokat, mintegy 30 százaléka a magyar külkereskedelmi forgalomnak Németországgal zajlik. Nagyon fontos foglalkoztatáspolitikai szerepe is van a német befektetéseknek, hiszen több mint 300 ezer ember dolgozik Magyarországon német tulajdonban álló vállalatoknak - tette hozzá.

Az elkövetkezendő évek „legfontosabb prioritása” Magyarország számára, hogy fenn tudják tartani „ezt az elmélyült, intenzív gazdasági kapcsolatot a megváltozó kül- és gazdaságpolitikai körülmények közepette is”, és ebben szerepük lehet a V4-es országoknak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) - hangsúlyozta.

A politikus kitért arra is, hogy a V4-es együttműködés alapvetően Németország érdekében áll; az elkövetkezendő években, amikor le kell rövidíteni a nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok miatt az értékláncokat, a német tőkének kitüntetett régiója lehet Közép-Európa. Emellett a digitális átállás és a zöld fejlesztések is nagyon fontos irányát jelenthetik a magyar-német gazdasági együttműködésnek - fűzte hozzá.

Azt mondta, „gratulálunk a német barátainknak” ahhoz, hogy sikerült megvalósítani az újraindítás fedezetéül szolgáló nagy európai beruházási programot, és remélhetőleg hamarosan megkezdődhet ennek a folyósítása Közép-Európa számára is.

Arról is beszélt, hogy az új német kormánnyal kapcsolatban fontos fejlemény, hogy létrejött az a személyi és politikai feltételrendszer, amely hamarosan a Bundestag elé kerül, és még előreláthatólag karácsony előtt, december első napjaiban létrejöhet az új német kormány. „Szeretnénk az együttműködést az elmúlt években kialakult növekedési pályán tartani” - fogalmazott.

Németh Zsolt közölte: az Európa-politikát illetően a választási kampány elcsendesülésével vélhetően felül fog kerekedni Németországban az a szándék, hogy Európát egyben kell tartani, és „ebben a szándékában számíthat a német kormány Magyarország támogatására”. Ma a legfontosabb feladat az Európai Unióban helyreállítani a megosztottság időszaka után az egységet, és nem az ellentéteket, a keleti-nyugati vitákat kell élezni, hanem megoldást kell találni az európai együttműködésre - jelentette ki.

Megjegyezte: remélhetőleg a NATO keretei között, a védelmi, politikai, védelmi ipari együttműködésben is folytatódik az elmúlt években elindított kooperáció. A védelmi iparban az elmúlt években jelentős előrelépés történt, Magyarország komoly haderőfejlesztési programot valósít meg „nem jelentéktelen mértékben német hadi eszközöknek a beszerzésével” - mondta a képviselő.

Kapcsolódó írásaink