Külföld

Több EU-t, kevesebb V4-et szeretne az új cseh kormány egyik miniszterjelöltje

Brüsszelbarát kinevezés

A formálódó cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterjelöltje, Mikulás Bek az Aktuálne cseh hírportálnak adott interjújában úgy fogalmazott, a V4-eket túlbecsülik, a lengyel és magyar politikusok pedig állandóan csak a Brüsszellel folytatott ideológiai vitákban keresik a csehek támogatását.

Bek szerint Prága a németekkel és az osztrákokkal sokkal hasznosabb vitákat folytatott. Arra a felvetésre, hogy az új kormánykoalíciós szerződés egyik legfontosabb kitétele az, hogy a visegrádi együttműködést folytatni kell, a centrista STAN párt színeiben politizáló Bek úgy válaszolt, erről még tárgyalna a leendő miniszterelnökkel, Petr Fialával.

Az ötvenhét éves, muzikológusként végzett politikus a cikk szerint 1988-ban beadta felvételi kérelmét a cseh kommunista pártba, amely az 1989-es változások miatt szétesett, mielőtt Bek kérelmét elbírálhatták volna. A jelölt kormányfőnek, Petr Fialának ez a második olyan választása, amely súrlódásokat okozhat a V4-ek együttműködésében, mivel külügyminiszter-jelöltje a radikális baloldali Kalózpárt képviselője, Jan Lipavsky lett.

Kapcsolódó írásaink