Külföld

Elhunyt Schöpflin György

Életének 82. évében, péntekre virradóra elhunyt Schöpflin György, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője – tudatta a nagyobbik kormánypárt EP-képviselőcsoportja.

Elhunyt Schöpflin György
Schöpflin György
Fotó: MH

Schöpflin György 1939. november 24-én született Budapesten, családjával 1950-től Nagy-Britanniában élt, 1962-ben a glasgow-i egyetemen szerzett diplomát, majd a bruges-i Európa-kollégiumban is tanult, a politikatudományok doktora címet szerzett.

A hatvanas években a világhírű Chatham House nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézet munkatársa volt, majd kilenc éven át 1976-ig a BBC újságírója.

Oktatott a Londoni Egyetem Kelet-európai Intézetében, ahol 1998-tól 2004-ig Jean Monnet professzor és a Nacionalizmus Elméletek Központjának igazgatója is volt. Forliban, a Bolognai Egyetem Politikatudományi Tanszékén 2011-ig tanított. Fő kutatási területe a politikaelmélet volt, ezen belül a nacionalizmus, a nemzeti mivolt, illetve a nem­zeti kisebbségek kapcsolatrendszere, valamint a posztkommunizmus, ezekben a témákban több könyve jelent meg angol és magyar nyelven is.

Miután 2003-ban belépett a Fideszbe, 2004-ben európai parlamenti mandátumot szerzett, és három cikluson át, 2019-ig az Európai Parlament képviselője volt. Tagja volt a parlament külügyi, nemzetközi fejlesztési és alkotmányügyi bizottságának is.

„Isten veled, Professzor úr! Köszönjük a munkád a szabad és szuverén Magyarországért” – búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Schöpflin György a Fidesz EP-delegációjának közleménye szerint „három parlamenti ciklusban kiemelkedő elköteleződéssel és sikerrel képviselte a magyar nemzeti érdekeket”. „Szakértelme, munkabírása, örök kíváncsisága és feltétlen kedvessége betölthetetlen űrt hagy maga után” – írták.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, Schöpflin György mindvégig sziklaszilárdan állt ki az Európai Unió sokszínűségébe vetett hite mellett. „Egy nagy szakmai tekintélyt és remek embert vesztettünk el” – írta.

 „Nem felejtjük a hazáért tett munkásságát. A Fidesz osztozik a család fájdalmában” – áll a nagyobbik kormánypárt közleményében. Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, a professzor az európai együttműködés egyik legnagyobb ismerője, ragyogó elme volt.

Schöpflin Györgyről magyar politikusok mellett ismert külföldi konzervatívok is megemlékeztek. Matthew Tyrmand, az amerikai Project Veritas korrupcióellenes szervezet vezetője azt írta, Schöpflin György nagyszerű gondolkodó volt, sikeresen képviselte az értékorientált konzervatív politikát az Európai Parlamentben. Mint írta, a professzor a mentora volt, akitől nagyon sokat tanult.

Nyilatkozataiban Schöpflin György kiállt az erős, szuverén nemzetállamokra épülő európai együttműködés mellett, és helytelenítette a birodalomépítési törekvéseket. Egy tavalyi interjúban úgy fogalmazott, „az, amit a második világháború után az unió alapító atyái elindítottak, az nem egy birodalomalapítási szándék, hanem egy konfliktusmegoldásra alapozott együttműködés volt”.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Schöpflin György

ĀFidesz: Nem felejtjük a hazáért tett munkásságát - Orbán Viktor is elbúcsúzott a professzortól