Külföld

Putyin figyelmeztette a Nyugatot, hogy hol a határ

Biztonsági garanciák

A Nyugat nem veszi komolyan a moszkvai figyelmeztetéseket, hogy ne lépje át az orosz érdekek vörös vonalát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai diplomáciai tárca kibővített kollégiumának ülésén elmondott beszédében az MTI tudósítása szerint.

Putyin figyelmeztette a Nyugatot, hogy hol a határ
Moszkva szerint nem vezet jóra az unió politikája
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

„Folyamatosan hangot adunk aggodalmainknak a fekete-tengeri NATO-hadgyakorlattal kapcsolatban, szólunk a vörös vonalakról, de természetesen megértjük, hogy partnereink, hogy is mondjam, finoman, nagyon sajátosan, nagyon felületesen viszonyulnak minden figyelmeztetésünkhöz és a vörös vonalakról szóló szavainkhoz” – fejtette ki az államfő. Putyin szerint Oroszországnak komoly biztonsági garanciákat kell kérnie a Nyugattól. Az elnök szerint a NATO Oroszországgal szemben hangsúlyozottan konfrontatív magatartást tanúsít, és folyamatosan közelíti infrastruktúráját az orosz határok felé, amire megfelelő választ helyezett kilátásba, írta a távirati iroda.

Az ukrán helyzet rendezésével kapcsolatban úgy fogalmazott, Kijev demonstratívan nem teljesíti a minszki megállapodások rá eső részét. Közölte, az ukrán vezetés gyakorlatilag bátorítást kap a Nyugattól a minszki megállapodások lebontásához vezető úton. Putyin szerint a Nyugat kiélezi a Donyec-medencei válságot azzal, hogy halált okozó fegyvereket szállít Kijevnek. Az államfő beszélt arról is, hogy az EU szankcióival eltaszítja Oroszországot, ami beszűkíti az együttműködés lehetőségét. Putyin szerint az elválasztó vonalak a kontinensen nem vezetnek jóra, és kifejezte Oroszország érdekeltségét a jószomszédi, konstruktív viszonyban.

Kapcsolódó írásaink

Putyin szerint a Nyugat felel a krízisért

ĀAz orosz elnök közölte, országának semmi köze az unió külső határán kialakult migrációs válsághoz, és a NATO-val sem célja tovább fokozni a feszültséget