Külföld

Egész Európát védi Varsó a migránsoktól

Minszk álhírek terjesztésével próbálja gyengíteni Lengyelország és Németország együttműködését

A lengyel kormányfő szerint milliók indulhatnak meg Európa felé, ha nem sikerül megvédeni a határokat. A Frontex is arra figyelmeztet, hogy további migránshullámokra kell felkészülnie a kontinensnek. A német belügyminiszter szerint álhír, hogy Németország humanitárius folyosót nyitna.

Egész Európát védi Varsó a migránsoktól
Több ezer migráns torlódott össze a fehérorosz–lengyel határ mentén
Fotó: AFP/Sefa Karacan

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel–fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többször provokálnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön egy interjúban. A kormányfő arra kérdésre, hogy van-e háborús veszély, azt válaszolta, hogy semmit sem lehet kizárni. Elmondta, hogy a minszki rezsim fegyverként használja a migránsokat, akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollan­dia. Ez azt jelenti, hogy egész Euró­pát védelmezik a határukon.

Felhívta a figyelmet arra, ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé. Arról is szólt, hogy teljességgel elhibázottnak tartja Angela Merkel német kancellár menekültügyi politikáját, amit Európa és az egész világ számára veszélyesnek nevezett.

Egy sajtóértekezleten Morawiecki úgy kommentálta a német kancellár Lukasenkával folytatott telefonos tárgyalásait, hogy minden közvetlen egyeztetés a fehérorosz elnök legitimitását erősíti. Annak kapcsán, miszerint Fehéroroszország azt szeretné, ha az Európai Unió befogadna kétezer migránst abból a hétezerből, akik a területén lévő migránstáborban tartózkodnak, a többi ötezret pedig visszaküldené hazájukba, elmondta, hogy óva int a migránsok Németországba szállításától.

A lengyel kormányfő beszámolt arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet ő folytatott Merkellel. Ennek során elmondta a kancellárnak, semmilyen, Lengyelországot érintő megállapodást nem lehet kötni a varsói kormány hozzájárulása nélkül.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter álhírnek nevezte, hogy Németország készen állna kétezer, Fehéroroszország­ban tartózkodó migráns befogadására. Seehofer a lengyel hiva-tali partnerével, Mariusz Kaminskival közös varsói sajtóértekezleten közölte, felvette a kapcsolatot Angela Merkellel, és a kancellár cáfolta a fehérorosz állítást. Hozzátette a Minszk által folytatott hibrid háború egyik eleme az álhírek terjesztése.

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy további migránsválságok következnek be közeljövőben – jelentette ki Fabrice Leggeri, az Európai Unió varsó székhelyű határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója. Véleménye szerint az állandó határzár megépülése segíteni fogja a határvédelmet, mivel hatékonyan csökkenti a határsértések számát. Korábban az Európai Parlament arra hívta fel a Frontex figyelmét, hogy tartsa tiszteletben a migránsok alapvető jogait.

Brüsszel ismét Soros emberének követeléseit teljesíti

A határ megnyitását és az illegális migránsok befogadását sürgette Gerald Knaus, a European Stability Initiative (ESI) nevű agytröszt vezetője egy lapinterjúban. A német nyelvű médiában csak migrációs szakértőként hivatkozott Knaus az EU–török migrációs megállapodás egyik megalkotója, aki a Soros-hálózat egyik hangadójaként a magyar határvédelem ellen is intenzíven kampányolt. Most a Die Weltnek arról beszélt, hogy a schengeni és uniós szabályok szerint Lengyelországnak be kell engednie a bevándorlókat, senkit sem lehet visszaküldeni, aki lengyel földön akar menedékjogot kérni – igaz, a migránsok bevallottan Németországba igyekeznek. Mint mondta, egyik uniós ország sem fordíthatná vissza a menedékkérőket.


Knaus azt is elképzelhető megoldásnak tartja, hogy egy szabálymódosítással a migránsokat például Ukrajnába szállítsák. A lobbista bevándorláspárti tanácsai ezúttal sem találtak süket fülekre. Angela Merkel német kancellár az elmúlt napokban kétszer is beszélt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, és megállapodtak, hogy Minszk tárgyalni fog az unióval a migrációs helyzetről. Merkel tolmácsolta a fehérorosz vezetőnek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének követelését is, miszerint az egyeztetéseken jelen lehessenek a migránsokkal foglalkozó nemzetközi humanitárius szervezetek – beleértve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát is – képviselői.
(ŐM)

Röviden

Megszavazta a lengyel szejm a határőrizeti törvény módosítását, a tervezet lehetővé tenné belépési tilalom elrendelését a jelenleg rendkívüli állapot hatálya alá eső lengyel–fehérorosz határ menti térségben, valamint szabályozná az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is. A tervezetet még el kell fogadni a lengyel szenátusnak is.

Taskentből sem szállít Minszkbe migránsokat a Belavia fehérorosz állami légitársaság – közölte a vállalat csütörtökön. Libanon is bejelentette, hogy korlátozásokat vezet be a Fehéroroszországba induló járatait illetően, tekintettel a lengyel–fehérorosz migránsválságra.

A G7 külügyminiszterei és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szolidaritásukat fejezték ki Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal, valamint elítélték Fehéroroszországot, amiért hibrid fenyegetésre használja a migrációt.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciója azt kéri az Euró­pai Bizottságtól, hogy fogadja el a lengyel újjáépítési tervet, tekintve hogy az ország hibrid támadás alatt áll a fehérorosz határ mentén. Gál Kinga fideszes EP-képviselő korábban hátba támadásnak nevezet, hogy öt frakció az újjáépítési alap visszatartására szólította fel a bizottságot.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink