Külföld

Az FBI-jal figyeltetik a tiltakozó szülőket

Hazai terroristaként jelölték meg azokat az amerikai polgárokat, akik felemelték hangjukat az iskolákban oktatott szélsőbaloldali fajelmélettel szemben

Hadat üzent a szülőknek Joe Biden amerikai elnök igazságügyi minisztere, aki az FBI terrorizmusellenes egységével figyeltette meg a gyermekeiket a megalázó, fehérellenes elméletek­től óvó polgárokat. Annak is felmerült a gyanúja, hogy Merrick Garland az amerikai kongresszus előtt nem mondott igazat az üggyel kapcsolatban.

Az FBI-jal figyeltetik a tiltakozó szülőket
Moszkva szerint nem vezet jóra az unió politikája
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

Egy nemrég nyilvánosságra hozott levél tartalma szerint az FBI terrorizmuselhárítási eszközöket alkalmazhatott a kritikus fajelmélet tananyagba való bevezetése ellen tiltakozó szülők ellen. A kiszivárogtatott jelentés arra is utal, hogy Merrick Garland, akik egy nemrég elhangzott kongresszusi meghallgatáson a szülői közösség és az oktatási felügyeletek között kialakult vitákról nyilatkozott, vagy nem tudott a szülők megfigyeléséről, ami hivatali mulasztásra utalna, vagy pedig tudott róla, ez esetben viszont súlyosan félrevezette a törvényhozókat.

Az amerikai igazságügyi miniszter a kongresszus előtt úgy nyilatkozott, hogy az FBI és más rendfenntartó szervek nem használnak terrorizmusellenes megfigyelőesz­közöket a gyermekeikért kiálló szülők ellen. A dokumentumból azonban kitűnik, hogy Garland korábban arra utasította az FBI-t, hogy biztosítsa be az nemzeti iskolaszövetség tagjainak biztonságát az elégedetlen szülőkkel szemben, és ennek megfelelően a szövetségi nyomozóiroda terrorizmuselhárí­tási és bűnügyi részlege az ügynökeinek olyan utasítást adott ki, hogy jelöljék meg azokat a személyeket, akik fenyegetést jelenthetnek az oktatási felügyelet tagjaira. Mivel a vita a radikális faj- és genderelméletet erőltető iskolaszövetség és a szülői közösség között folyt, itt más érdekelt személyek híján csak a szülők megfigyeléséről lehetett szó.

A demokrata szélsőbaloldali vezetésű Nemzeti Iskolaszövetség korábban maga kezdeményezte, hogy a rendelkezései ellen tiltakozó szülőket hazai terroristákként jelöljék meg, és ennek megfelelően kezeljék őket a biztonsági szervek. Az FBI terrorizmusellenes részlegének kiszivárogtatott levele is épp egy nappal Garland meghallgatása előtt íródott, ezután állította Joe Biden minisztere azt, hogy az iroda nem használ antiterrorista módszereket a szülők megfigyelésére. A levél nyilvánosságra hozatala hatalmas felháborodást okozott úgy a szülői közösségben, mint republikánus politikusok között.

Jim Jordan republikánus képviselő Garlandnak írt levelében úgy fogalmaz: „a levél konkrét bizonyítékként szolgál arra, hogy a szövetségi iroda antiterrorista eszközöket használt a megfigyelésre”. Twitter-üzenetében pedig azt írja, az FBI megfigyelte Donald Trump elnök választási kampányát, most pedig a szülőket vették célkeresztbe. A republikánus képviselőház igazságügyi bizottsága is azt írta: „Joe Biden elnök FBI-a ebben a percben is megfigyeli a szülőket. Rémisztő.”

Josh Barnett kongresszusi képviselőjelölt Twitter-üzenetében élesen bírálta a demokrata pártot mondván: „A kommunista demokrata párt hadat üzent a szülőknek, akik ellen fegyverként használja a korrupt FBI-t.” Ken Buck kongresszusi képviselő pedig azt írta: „Az FBI célba vette azokat a szülőket, akik a kritikus fajelmélet ellen szólaltak fel. Ez szégyenletes!” Jane Timken republikánus politikus szerint „az FBI a terrorellenes részlegét használja fel azon szülők megfigyelésére, akik az iskolai fórumon felszólaltak. Ez nagyon nyugtalanító, és azt bizonyítja, hogy Merrick Garland eskü alatt hazudott”.

Quisha King, az Anyukák a Szabadságért szülői csoport tagja az NBC hírcsatornának úgy nyilatkozott, az FBI-nak nincsenek rendben a prioritásai. Míg Kína világhatalomra tör, és az Egyesült Államok déli határain nem tudni ki jön be az országba, a szövetségi nyomozó­iroda a gyermekeikért aggódó szülőkre összpontosít. King elutasította a Nemzeti Iskolaszövetség későbbi bocsánatkérését is, amiért hazai terroristáknak nevezték a szülőket. Leszögezte: „Kötelességünk és jogunk kiállni gyermekein­kért. Amikor pornográfiát látunk iskoláinkban, amikor azt látjuk, hogy kritikus fajelméletet tanítanak az iskolákban, amikor látjuk a szexuális zaklatásukat, természetesen fel vagyunk háborodva.”w

Kapcsolódó írásaink