Külföld

Minszk koronavírus-fertőzést jelentett a határ menti táborból

Fehéroroszország csütörtökön először jelentett koronavírus-fertőzéses esetet a Lengyelországgal közös határ mentén tartózkodó migránsok köréből.

Minszk koronavírus-fertőzést jelentett a határ menti táborból
Jelentős tömeg táborozik a fehérorosz–lengyel határon
Fotó: AFP/Leonid Shcheglov

A fehérorosz fél tájékoztatása szerint a koronavírusos személyt kórházba szállították. A dpa német hírügynökség az esettel kapcsolatban azt írja: az elmúlt két éjszakán mintegy ezer ember aludt összezárva.

A fehérorosz hatóságok közlése szerint oltópontot hoznak létre a raktárcsarnokból kialakított "tábor" területén, és a Sinopharm kínai védőoltással oltják majd be az ott tartózkodókat.

A fehérorosz hatóságok az esősre fordult idő miatt több fedett menedékhelyet hoznak létre. A dpa megjegyzi: az egyik logisztikai cégnek a határ közelében található raktárjait nyitották meg annak érdekében, hogy a migránsok meg tudják ott húzni magukat. Mindeközben tábori konyhát is létrehoztak.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba (EU), amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak. Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, hogy nyomást gyakoroljon az Unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat.

A fehérorosz kormány tagadja, hogy köze lenne a kialakult helyzethez.

Morawiecki: Minden közvetlen tárgyalás Lukasenkát legitimálja

Minden, Aljakszandr Lukasenkával folytatott közvetlen tárgyalás a fehérorosz elnök legitimálását szolgálja - kommentálta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a leköszönő német kancellár, Angela Merkel által e héten tett lépéseket.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezleten újságíróknak nyilatkozott a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság lehetséges megoldásairól. A kormánya által ez ügyben folytatott diplomácia offenzíva kapcsán közölte: csütörtökön Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel, valamint a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével, Maszrúr Barzánival tárgyalt a migránsokat Fehéroroszországba szállító légijáratok leállításáról.

Annak kapcsán, hogy a lengyel-fehérorosz határhelyzetről Merkel hétfőn és szerdán telefonon egyeztetett Lukasenkával, Morawiecki leszögezte: tisztában kell lenni azzal, hogy minden közvetlen tárgyalás Lukasenkának kedvez, legitimálja a rezsimjét. Ezzel megerősítette a több lengyel politikai vezető által is e héten megfogalmazott álláspontot.

Annak kapcsán, hogy a fehérorosz elnök szóvivője szerint Merkel szerdán elfogadta: uniós szinten vitassák meg Lukasenka azon javaslatát, miszerint az Európai Unió alakítson ki humanitárius folyosót kétezer, Fehéroroszországban tartózkodó migráns számára, Morawiecki leszögezte: nem ismeri részletesen a megbeszélteket. Aláhúzta egyúttal, hogy óva int a migránsok Németországba szállításától.

„Természetesen, Németországra tartozik, ha repülőgépeket küld, és bárkit nyugatra szállít egy másik állam területéről” - jegyezte meg, hozzátéve: minden ilyen lépés bátorítaná Lukasenkát, és „hiú reményt ébresztene az embercsempészekben is afelől, hogy tevékenységük hatékony lehet”.

Beszámolt arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet előző nap ő folytatott Merkellel. Ennek során aláhúzta: semmilyen, Lengyelországot érintő megállapodást nem lehet kötni a varsói kormány hozzájárulása nélkül. „Semmi rólunk, nélkülünk” - jelentette ki, hozzátéve: a német kancellár elfogadta ezt az álláspontot.

A lengyel kormányfő szerint szolidáris és határozott politikával, valamint az uniós határok védelmével el kell érni a migránsok hazatérését Fehéroroszországból. Felajánlotta a lengyel részvételt a hazaszállító járatok finanszírozásában.

Seehofer: Álhír, hogy Berlin befogadna kétezer migránst Fehéroroszországból

Álhírnek nevezte Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter csütörtökön Varsóban azt az Aljakszandr Lukasenka szóvivője által közzétett információt, miszerint Berlin készen állna kétezer, Fehéroroszországban tartózkodó migráns befogadására.

Seehofer a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Kaminskival közös varsói sajtóértekezleten a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság kapcsán aláhúzta: a Fehéroroszország által folytatott hibrid háború egyik eleme az álhírek terjesztése. „Az ilyen, ma közzétett álhír az volt, hogy a (német) szövetségi kormány kész lenne a migránsok bizonyos számának befogadására” - jelentette ki.

A fehérorosz elnök szóvivője szerint Angela Merkel német ügyvezető kancellár az Aljakszandr Lukasenkával szerdán folytatott telefonbeszélgetés során fogadta el a fehérorosz elnök javaslatát, hogy vitassák meg európai uniós szinten egy humanitárius folyosó kialakítását, amelyen keresztül Fehéroroszországból az Európai Unióba, Németországba szállítanának migránsokat.

„Kétezer személyről volt szó” - idézte fel Seehofer, és közölte: felvette a kapcsolatot Merkellel, aki cáfolta a fehérorosz állítást.

A miniszter Berlin szolidaritásáról biztosította Lengyelországot „a Lukasenka-rezsim által kiváltott politikai és migrációs válság” kapcsán. Minszk lépéseit szerinte „bizonyos részben Oroszország is támogatja”.

Angela Merkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő korábbi megállapodásai alapján Berlin és Varsó együtt cselekszik - hangsúlyozta Seehofer. „Egyeztetjük lépéseinket, és semmit sem teszünk partnerünk háta mögött” - húzta alá.

Közölte: mindkét ország támogatja a migránsok „jobb ellátását” célzó, Fehéroroszország területén tervezett humanitárius akciókat, amelyekre az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa, a nemzetközi vöröskereszt, valamint az Európai Bizottság készül.

„Amit biztosan nem teszünk, az a migránsok befogadása országainkba, az, hogy engedünk a nyomásnak” - hangsúlyozta, hozzátéve: ezzel beigazolódna „Lukasenka számítása, és egész álnok stratégiája”. A cél a migránsok visszaszállítása származási országaikba - szögezte le.

Seehofer arról biztosította a lengyeleket, hogy a német rendőrségi szakszervezetek körében elhangzó vélemények ellenére Németország nem zárja le a Lengyelországgal közös határt, nem vezet be állandó határellenőrzéseket a Lengyelországon át keletről átszivárgó migránsok miatt.

Mariusz Kaminski a sajtóértekezleten közölte: a migránsválság kapcsán állandó egyeztetési mechanizmust vezetnek be Berlinnel, a felek által tervezett minden fontos lépésről egyeztetnek.

„Nem jön létre az illegális bevándorlás kelet-európai útvonala” - nyomatékosította a lengyel belügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink