Külföld

Morawiecki: Stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

Morawiecki: Stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon
Morawiecki: Mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat
Fotó: AFP/POOL/Olivier Hoslet

A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan „a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását” célozza.

„Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül” - tette hozzá.

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket - mondta.

Mint mondta, a minszki rezsim „fegyverként használja a migránsokat”, akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt jelenti, hogy „egész Európát védelmezzük a határunkon”.

„A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba” - mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy „mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat”, amely egyben „Európa és a NATO keleti határa”.

„Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé” - mondta a lengyel kormányfő.

„Ha nem védjük meg határozottan a határainkat Európában, akkor százmilliók próbálnak majd Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába, és különösen Németországba jönni” - tette hozzá. „Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?” - jegyezte meg.

Arról is szólt, hogy „teljességgel” elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert „veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust”. Ez Európa és a egész világ számára „veszélyes politika” volt - mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon augusztus óta kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent.

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba.

A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Több erőszakos határsértési kísérlet történt éjszaka

A lengyel-fehérorosz határon csütörtökre virradóra elkövetett erőszakos határsértési kísérletekről számoltak be a lengyel hatóságok.

A közlés szerint a határt védő erők valamennyit meghiúsították, a legtömegesebb behatolási kísérlet után öt, orvosi ellátásra szoruló migránst lengyelországi kórházba szállítottak. Ez az összetűzés a közös határvonal középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne közelében történt. A lengyel nemzetvédelmi tárca Twitter-oldalán azt írta: a fehérorosz rendvédelmisek ott először megrongálták a határkerítést, majd arra vették rá a migránsokat, hogy kövekkel dobálják meg a kerítés lengyel oldalán őrködő katonákat. Ezzel elvonták a figyelmüket, miközben a határt több száz méterrel távolabb lépték át.

Anna Michalska, a határőrség szóvivőjének leírása szerint mintegy 500 fős, köveket és petárdákat dobáló és a lengyeleket lézerfénnyel is elvakító migránscsoportról volt szó, közülük több mint kétszázan át is lépték a határt. Őket a lengyel határőrök visszakísérték a határvonalhoz. Öt, orvosi segítségre rászoruló személyt, köztük három gyermeket viszont kórházba szállítottak.

Michalska a PAP lengyel hírügynökségnek beszámolt arról, hogy két másik helyszínen is határsértési kísérleteket hiúsítottak meg, ezekben egy harminc-, illetve egy negyvenfős, szintén köveket dobáló csoport vett részt.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletről számoltak be. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek.

Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak meg tömegesen áttörni a határon. Kedden a kuznicai határátkelőnél szabályos ostromra került sor, melynek során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Kapcsolódó írásaink