Külföld

Alakul a Scholz vezette német kormánykoalíció

Tartják a menetrendet a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek, a vitás kérdések ellenére hamarosan lezárulhatnak a pártok közötti tárgyalások az együttműködésről

Heteken belül megalakulhat az új német kormány, miközben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a kiutat keresi a választási vereség után. A CDU-elnökségért induló Friedrich Merz győzelme esetén változtatna a párt alapszabályán.

Alakul a Scholz vezette német kormánykoalíció
Hamarosan kancellár lehet Olaf Scholzból
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Közel állhatnak a megállapodáshoz a német kormánykoalíciós egyeztetéseken részt vevő pártok tárgyalódelegációi. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a liberális FDP és a Zöldek frakcióvezetői keddi berlini sajtótájékoztatójukon a brüsszeli Politico szerint reményüket fejezték ki, hogy akár már a jövő héten bemutathatják a koalíciós egyezményt, amely tartalmazni fogja a minisztériumok elosztását is. Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára azt mondta, gyorsabb haladást értek el egyes kérdésekben, mint remélték, de vannak még olyan ügyek, amelyekről intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk.

Amennyiben létrejön a megállapodás, a pártok szélesebb körben mérlegelik majd a dokumentumban foglaltakat, a végső döntést december első hetében hozhatják meg. Ha minden a tervek szerint alakul, a december 6-án kezdődő héten választhatják kancellárrá a szociáldemokraták jelöltjét, Olaf Scholzot. A jelenlegi pénzügyminiszter és alkancellár neve a közelmúlt több pénzügyi botrányában is felmerült, az általa vezetett minisztériumban szeptemberben az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanúja miatt tartottak házkutatást.

Mindeközben új pártelnök megválasztására készül a választáson csupán második helyen befutó és története eddigi leggyengébb eredményét elérő Kereszténydemokrata Unió (CDU). A Bundestag külügyi bizottságát vezető Nobert Röttgen és Helge Braun kancelláriaminiszter után Friedrich Merz korábbi frakcióvezető is bejelentkezett a posztra. Merz ráadásul megváltoztatná a párt alapszabályát, hogy a pártfőtitkári mellett létrehozzák a főtitkárhelyettesi posztot is. A politikus győzelme esetén főtitkárrá Mario Czaját, Berlin korábbi szociális ügyekért felelős szenátorát jelölné, helyettesének pedig a baden-württembergi Christina Stumpp Bundestag-képviselőt.

Lemond a CDU gazdasági szervezetének vezetéséről Carsten Linnemann. A politikus többször állást foglalt amellett, hogy nyolc évben kellene maximalizálni a kancellár, illetve a párt vezető pozícióinak hivatali idejét. Ezzel indokolta mostani döntését is a Westfalen Blatt című lapnak, mivel 2013 óta vezeti a gazdasági szervezetet. Linnemann közölte, hogy Merz pártelnökké választása esetén a politikai megújulásért felelős bizottság vezetői posztját töltheti be a CDU-ban.

Terrorista lehet a bajor vonaton késelő szíriai
 

Szélsőséges iszlamista lehet az a 27 éves szíriai férfi, aki késsel támadt rá egy Bajorországban közlekedő vonat utasaira november 6-án – írta meg a Die Welt című német lap. A Passauból Hamburgba tartó járat utasai közül négyen sérültek meg, többen súlyosan. Közvetlenül az eset után a hatóságok azt állították, hogy a támadó mentális betegségben szenved, azóta viszont a nyomozók átkutatták a férfi lakását és közösségi médiafiókját, ahol az Iszlám Állam propagandaanyagait és videóit találták.

Ennek fényében a hivatalos közlés szerint nem zárható ki a terrorista indíték. A fejlemények miatt a nyomozást a szélsőségesség és terrorizmus elleni központi hivatal vette át. Mivel a hatóságok kezdetben azt feltételezték, hogy az Abdalrahman A. néven azonosított elkövető mentális zavarral küzd, a férfi kihallgatása után egy pszichiátriai intézetbe került.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink